Haluavatko skotit erota Britanniasta ja liittyä EU:hun? Entinen suurlähettiläs: "Onhan tässä valtavan kriisin mahdollisuus"

2:16
Pertti Salolainen arvioi, miten Britannia reagoi, jos aluevaalit päättyvät Skotlannin kannalta itsenäisyysmyönteisesti.

Britanniassa äänestettiin eilen alueparlamentti- ja paikallisvaaleissa. Tulokset eivät ole vielä selvillä, mutta vaaleista povataan aikamoista trilleriä.

Vaaleissa katsotaan, äänestävätkö skotit itsenäisyyden puolesta. Haluavatko skotit ulos Isosta-Britanniasta ja osaksi EU:ta?

–Viimeksi, kun äänestettiin itsenäisyydestä, 55 prosenttia oli sitä vastaan. Nyt on mielenkiintoista nähdä, onko heiluri heilahtanut toiselle puolelle. Sillä on mitä dramaattisin merkitys, jos niin käy, koska sen jälkeen nykyinen pääministeri pyrkii järjestämään uuden itsenäistymisäänestyksen, entinen suurlähettiläs Pertti Salolainen kertoi Uutisaamussa.

Salolaisen mukaan tilanne on historiallinen. Mikäli Skotlanti tosiaan haluaa itsenäistyä, Iso-Britannia ei välttämättä pysty estämään sitä. Kun brexitista äänestettiin, lähes kaksi kolmasosa Skotlannin asukkaista ei halunnut sitä. Halu olla osa EU:ta on siis Salolaisen mukaan vahva.

–  Onhan tässä valtavan kriisin mahdollisuus. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja