Mainos

Haluatko ostaa tämän jättikartanon? Suomifilmeistä tuttu "Hollolan Hollywood" hävittiin aikoinaan pokeripöydässä Monte Carlossa

0:56

Hollolassa oleva legendaarinen Pyhäniemen kartano on myynnissä. Kartanon historia kätkee sisäänsä niin klassikkoelokuvien filmausta kuin kovan kohtalon, joka koettiin Monacon rahapelipöydässä. 

Vesijärven rannalta löytyvä kartano on näkynä suorastaan ylellinen. Tänä kesänä monia kesäteatteriesityksiäkin isännöivä Pyhäniemi vaihtanee mitä suurimmalla todennäköisyydellä omistajaa pian.

Ensimmäiset maininnat kartanosta jo keskiajalta

Kohde on historialtaan monivivahteinen: ensimmäiset maininnat kartanon olemassaolosta löytyvät jo keskiajan lopulta, vuodelta 1467. Jopa kuninkaan on sanottu vierailleen kartanossa vuonna 1783.

Historian värikkäin vaihe sijoittuu kuitenkin 1900-luvulle: Pyhäniemi vaihtoi yllättäen omistajaa, kun varatuomari Oskar Collin hävisi kartanon hollantilaiskonsulille korttipelissä Monte Carlossa.

– Aika dramaattinen vaihe kartanon historiassa. Collin oli huippujuristi mutta myös uhkapeluri, kertoo kohteen myynnistä vastaava Huoneistofoorumin Jukka Ignatius.

Kymmenkunta suomalaista klassikkoelokuvaa

Myöhemmin kartano muistetaan ennen kaikkea kulttuuripuolestaan: "Hollolan Hollywood" on ollut monien kotimaisten klassikkoelokuvien, taidenäyttelyiden sekä kesätapahtumien koti.

– Se on historiallisesti merkittävä kohde ja yksi alueensa arvokkaimmista. Suomessa kartanoita riittää, mutta harvalla on yhtä värikäs historia kuin Pyhäniemellä. Kartanossa on kuvattu kymmenkunta suomalaisia klassikkoelokuvia, kuten Siltalan Pehtoori (1934), Seitsemän Veljestä (1939) ja Naiskohtaloita (1947), Ignatius toteaa.

Kun puhutaan nykyajan kartanokaupoista ylipäätään, on moni ostaja kiinnostunut myyjän mukaan historian lisäksi myös sen tuomasta ympäristöstä.

– Hehtaarit kiinnostavat varakkaita ostajia. Etupäässä nykyään haetaan metsästykseen soveltuvia paikkoja. Yleensä mitä enemmän maata, sen parempi.

Ökykartanon ostoneuvottelujen sanotaan olevan jo kovassa vauhdissa. Uusimman tiedon mukaan kartanon kulttuuritoiminta saisi mahdollisen uuden omistajan myötä myös jatkua.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.