Haluatko elää pitkään? Lue satavuotiaiden ruokavaliovinkit!

Minkälaisella ruokavaliolla elää yli satavuotiaaksi? Väitteitä on monia, ja niistä jotkin eivät lähelläkään virallisia suosituksia. BBC News pyysi verkkosivuillaan British Nutrition Foundationin edustajaa, ravintoasiantuntija Elisabeth Weichselbaumia arvioimaan maailman vanhimpiin yltäneiden ihmisten syömistottumuksia.

Silakka ja appelsiinimehu

Hollantilainen nainen nimeltä Hendrikje van Andel-Schipper eli 115-vuotiaaksi. Hän vannoi pitkäikäisyytensä olevan päivittäisen silakka-annoksen ja appelsiinimehulasillisen ansiota.

Asiantuntijan näkökulma: Silakka on oiva omega-3-rasvahappojen lähde. Ne tekevät hyvää sydämelle ja koko verenkierrolle sekä auttavat ehkäisemään sydänkohtauksia. Yhdestä lasillisesta appelsiinimehua päivässä puolestaan saa C-vitamiinia ja runsaasti antioksidantteja.

Kasvikset

Israelin arabi Mariam Amash eli väitetysti 124-vuotiaaksi – hänen syntymätodistustaan ei ole vahvistettu oikeaksi. Amash kiitteli runsasta kasvisten syöntiä korkeasta iästään.

Asiantuntijan näkökulma: Vihreissä kasviksissa on paljon tärkeitä vitamiineja ja mineraaleja, kuten rautaa, karoteenia ja kuituja. Ne vähentävät sydän- ja syöpätautien riskiä. Tasapainoiseen ruokavalioon kuuluvat kaikenväriset kasvikset.

Maitokiisselikakut

Japanilainen Mitoyo Kawate on kertonut 114 ikävuotensa kertyneen syömällä säännöllisesti maitokiisselikakkuja. Japanilaisen maitokiisselin terveydelliset hyödyt eivät tunnu perinteisten oppien mukaisesti järkeenkäyviltä – kiisseli sisältää käytännössä sokeria, vettä, voita ja vaniljauutetta.

Asiantuntijan näkökulma: Pitkä ikä tuskin oli maitokiisselikakkujen ansiota, mutta jos ruokavalio on muuten ollut tasapainoinen, makeitakaan herkkuja ei ole tarvinnut kokonaan karsia pois.

Alkoholi

Lucy d'Abreu kuoli Skotlannissa 113 vuoden ikäisenä. D'Abreu uskoi eläneensä pitkään, koska hänellä oli tapana nauttia iltaisin brandya ja kuivaa inkivääriolutta.

Asiantuntijan näkökulma: Kohtuullisesti käytettynä alkoholin on todettu alentavan sydänsairauksien riskiä. Toisaalta se voi nostaa riskiä sairastua joihinkin syöpiin.

Makkaraleipä

Ukrainalainen Hryhoriy Nestor, joka eli väitetysti 116-vuotiaaksi, vietti aktiivista elämää maatilallaan menemättä koskaan naimisiin. Nestor söi yksinkertaista, itse tehtyä ruokaa. Siihen kuului muun muassa kaalia, perunoita, silliä ja makkaraa. Hänen suurin herkkunsa oli sämpylän sisälle kääritty makkaran siivu.

Asiantuntijan näkökulma: Prosessoitua ruokaa kannattaa syödä vain kohtuudella. Makkaraa voi lisätä ruokavalioon, joka on muuten tasapainossa ja sisältää paljon vihanneksia.

Leipä, paistoliemi ja suola

Brittiläinen Ada Mason eli 111-vuotiaaksi. Tyttärentyttärensä mukaan hän antoi kunnian siitä sille, että söi päivittäin runsaassa paistoliemessä kostutettua ja suolattua leipää.

Asiantuntijan näkökulma: Mason eli 111-vuotiaaksi pikemminkin siitä huolimatta, että söi paljon paistolientä ja suolaa, kuin sen takia. Paitsi puhdasta läskiä, paistoliemi sisältää paljon tyydyttynyttä rasvaa, joka kasvattaa sydänsairauksien riskiä. Sitä kasvattaa niin ikään runsas suolan käyttö, joka myös kohottaa verenpainetta.

Puuro

Skotlantilainen Annie Knight väittää kaurapuuron auttaneen häntä elämään 111-vuotiaaksi. Hän oli kuollessaan Iso-Britannian vanhin ihminen.

Asiantuntijan näkökulma: Kolmanneksen ruokavaliosta pitäisi koostua tällaisesta ruoasta. Puuro on loistava kuidunlähde. Jos sen syö maidon kanssa, saa myös kalsiumia.

Keitetty riisi ja kana

Japanilainen Yukichi Chuganji eli 114-vuotiaaksi. Hän inhosi kasviksia, piti lihasta ja maidosta, mutta söi ehdottomasti mieluiten keitettyä riisiä ja kanaa.

Asiantuntijan näkökulma: Riisi on loistava tärkkelyksen lähde. Jos se on kokojyväriisiä, siitä saa myös kuitua, vitamiineja ja mineraaleja. On kuitenkin tärkeää sisällyttää ruokavalioon myös kasviksia.

Raejuusto

Vuonna 2009 kuollut kazakstanilainen Sakhan Dosova eli joidenkin väitteiden mukaan 130-vuotiaaksi. Hän pysyi erossa makeista herkuista ja suosi raejuustoa.

Asiantuntijan näkökulma: Raejuustosta saa kalsiumia, joka tekee hyvää luustolle ja hampaille. Raejuuston rasvasisältö on suhteellisen matala verrattuna muihin juustoihin – se sisältää noin puolet cheddar-juuston rasvasta.

Aasinmaito

116-vuotias ecuadorilainen Maria Esther de Capovilla eli 116-vuotiaaksi väitetysti sen takia, että joi lapsena säännöllisesti perheen aasin maitoa.

Asiantuntija ei pystynyt kommentoimaan asiaa.

Lähde: News.bbc.co.uk

Studio55.fi

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja