Halpa öljy on Suomelle mannaa

Tunnelmat maailman suurissa öljyntuottajamaissa ovat synkät. Jyrkkä raakaöljyn hinnanlasku uhkaa leikata öljystä saatavia vientituloja tänä vuonna satojen miljardien markkojen edestä. Erityisen koville joutuvat öljystä riippuvaisten arabimaiden taloudet.

Mutta kuten elämässä yleensä, myös öljyn hintapelissä on voittajia ja häviäjiä. Hintaromahduksesta hyötyvät etenkin läntiset teollisuusmaat, joista valtaosa on öljyn tuojia.

Financial Timesin mukaan öljyn hinnan pysyminen nykyisellä tasolla, 14-15 dollarissa tynnyriltä, leikkaisi OECD-maiden inflaatiota keskimäärin 0,4 prosenttiyksikköä ja kiihdyttäisi talouskasvua 0,2 prosenttiyksikköä. Tämä paikkaisi Aasian talouskriisin aiheuttamia kolhuja.

Suomi on tukevasti voittajien leirissä, joskin Financial Timesin esittämät luvut ovat kohdallamme ylimitoitettuja. Osuuspankin ekonomistin Jorma Vannisen mukaan öljyn hinnanlaskun vaikutuksia pienentää Suomessa öljytuotteiden raskas verotus. Esimerkiksi bensiinin myyntihinnasta kolme neljäsosaa on veroja.
-Tuontihintojen voidaan odottaa laskevan, mikä näkyy ajan oloon kuluttajahinnoissa. Täytyy muistaa, että öljyn ohella myös muiden raaka-aineiden hinnat ovat halventuneet. Tämä parantaa vaihtosuhdettamme ja sitä kautta Suomi hyötyy, Vanninen arvioi.

Samoilla linjoilla on ennustepäällikkö Markku Kotilainen Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta Etlasta. Hän uskoo öljyn hinnanlaskun vaikuttavan hienoisesti kuluttajahintoihin, jolloin kotitalouksien käytettävissä olevat tulot kehittyvät parempaan suuntaan.

Vientinäkymiin luvassa kohennusta

Yrityksille ei ole odotettavissa muhkeita kustannushyötyjä, sillä ne maksavat tavallisten kuluttajien tapaan öljytuotteista markkinahinnan mukaan. Lisäksi yritysten energian tuotannossa öljyn merkitys kalpenee ydinsähkön rinnalla.
-Uskoisin kuitenkin, että öljyn hinnan lasku parantaa jonkin verran suomalaisten yritysten kannattavuutta, Kotilainen sanoo.

Öljyn hinnanlaskun vaikutukset talouskasvuun tulevat todennäköisesti parhaiten esiin ulkomaankaupan kautta.
-Jos talouden aktiviteetti kasvaa tärkeimmissä kauppamaissamme, niin Suomen vienti luonnollisesti hyötyy siitä, Vanninen korostaa.

Selviä prosenttilukuja öljyn hinnanlaskun vaikutuksesta maamme inflaatioon tai talouskasvuun on toistaiseksi hankala antaa. Markku Kotilainen korostaa, että öljyn hintakehitys loppuvuonna on arvailujen varassa. Öljynviejämaiden järjestön Opecin ja viiden muun suuren öljyntuottajamaan tällä viikolla ilmoittamat tuotantosupistukset saattavat ajaa hintoja ylöspäin.
-Tuoreessa Etlan suhdannekatsauksessa arvioimme öljyn hinnaksi tälle vuodelle 16 dollaria tynnyriltä. Nyt hinnat ovat tuon arvion alapuolella, mutta tuotannon vähennykset varmaan purevat jossakin mitassa, Kotilainen uskoo.

Perjantaina iltapäivällä öljyn hinta liikkui tasaista tahtia ylöspäin. Pohjanmeren öljylaadun Brentin toukokuun futuurihinta oli Lontoossa noin 14,50 dollaria tynnyriltä. Se merkitsi yli 30 sentin nousua torstaista.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat