Mainos

Halonen: Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta yritysystävällinen

Pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan säilyttäminen on myös yritysten etujen mukaista. On vaikea vetää johtopäätöstä, että järjestelmään tarvittaisiin peruskorjausta, sanoi presidentti Tarja Halonen tänään Pohjola-Nordenin järjestämässä konferenssissa.

Halonen myönsi, että globalisaatio on muuttanut tilannetta verrattuna niihin aikoihin, jolloin pohjoismaista mallia rakennettiin. Nyt yritykset voivat joustavasti liikkua maasta toiseen ja vertailla toimintamahdollisuuksia. Halonen kysyikin, onko yrityksillä enää valmiutta osallistua sen mallin rahoittamiseen, josta ne itsekin ovat suuresti hyötyneet.

-Pystyvätkö tai haluavatko yritykset itse osallistua tällaiseen pitkäjänteisempään pohdiskeluun? Haluavatko yritysten omistajat pikavoittoja vai rakennetaanko pitkäjänteisempään menestykseen, Halonen kysyi.

Nokian pääjohtaja Jorma Ollila murehti toissapäivänä Yleisradion Nokia-dokumentissa Suomen korkeaa veroastetta. Hän sanoi, että se on pitkällä tähtäimellä kestämätön ja vaikuttaa yhtiön päätökseen Suomeen jäämisestä tai Suomen jättämisestä. Halonen muistutti, että tärkeintä on mitä verorahoilla saadaan.

-Meidän ei tarvitse huolestua veroasteestamme, jos kansalaiset kokevat saavansa veroilleen vastinetta laadukkaina ja kattavina palveluina. Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta ja oikeusvaltiomalli on luonut turvallisen ja vakaan, mutta samalla myös joustavan yhteiskunnan, totesi Halonen.

-Minä väitän, että moderni demokratia, mieluiten vielä hyvinvointi-ideologiaan perustuva yhteiskunta, on paras koti yrityksellekin, Halonen jatkoi.

Globalisaation vastapainoksi Halonen peräsi suurempaa sosiaalista vastuuta kansainvälisellä tasolla. Myös EU:n päätöksenteossa olisi otettava nykyistä paremmin huomioon sosiaaliset ja ympäristövaikutukset, hän toivoi.

-Globalisaation pelisääntöjen vahvistaminen auttaisi kunnon yrityksiä. Työ on vaikeaa, mutta sitä ei kannata lykätä, Halonen sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.