Mainos

Halonen: Ihmisoikeudet YK:n punainen lanka

Ihmisoikeudet on nivottava kaikkiin YK:n toimintoihin, totesi ulkoministeri Tarja Halonen puheessaan maailmanjärjestön yleiskokouksessa New Yorkissa. Halosen mukaan ihmisoikeudet ovat luonteeltaan yleismaailmallisia, ja kaikilla naisilla, miehillä ja lapsilla on niihin yhtäläinen oikeus kansallisuudesta tai kulttuurista riippumatta.

Joulukuussa tulee kuluneeksi 50 vuotta YK:n ihmisoikeuksien julistuksen hyväksymisestä, muistutti ulkoministeri. Yhä on kuitenkin monia, jotka eivät tiedä oikeuksistaan. -Tietoisuus omista oikeuksista on kuitenkin oikeusvaltion, demokratian ja ihmisoikeuksien täyden toteutumisen perusta, hän sanoi.

Halonen oli tyytyväinen Kiinan ilmoitukseen, että se allekirjoittaa kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevan kansainvälisen sopimuksen. -Tämä allekirjoitus on tärkeä askel YK:n sopimusten saattamisessa todella koko maailman kattaviksi. Hän kiitti ihmisoikeuksien puolestapuhujien ja kansalaisjärjestöjen panosta asiassa merkittäväksi.

Halosen mukaan on myös tärkeää jatkaa ponnisteluja aseidenriisunnassa ja ydinaseiden leviämisen torjunnassa. Suomi pahoittelee Intian ja Pakistanin äskettäisiä ydinkokeita, jotka asettivat nuo ponnistelut vaaraan, hän sanoi. Halonen kiinnitti huomiota myös pienaseiden saatavuuteen ja helppokäyttöisyyteen. Niistä on hänen mukaansa tullut nykyisten selkkausten tärkein ase.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.