Mainos

Halonen huolissaan hyvinvointierojen kasvusta

Uudenvuodenpuheessaan tasavallan presidentti puolusti hyvinvointiyhteiskuntaa sekä puhui Itämeren tilasta.

Presidentti Tarja Halonen on huolissaan hyvinvointiyhteiskunnan säröilystä.

Hän sanoi uudenvuodenpuheessaan, että vaikka kansantulo on kasvanut, väestöryhmien hyvinvointierot eivät ole hävinneet. Päinvastoin erot etenkin ääripäiden välillä ovat kasvaneet. Erityisen huolestuttavaa hänen mielestään on, jos lapset kärsivät tästä.

Halonen muistutti, että sosiaalinen eheys ja taloudellinen vahvuus kulkevat käsi kädessä. Jos toinen murtuu, ei toistakaan voi taata. Suomi on Halosen mukaan vahvalla pohjalla niin kauan kun kaikkien väestöryhmien elintaso kohenee ja erot tasoittuvat.

Halonen toi esiin menneen vuoden ikävistä asioista Jokelan koulutragedian. Tällaisten kokemusten jälkeen joudumme hänen mielestään tunnustamaan, että se mikä voi tapahtua muualla, voi sattua myös Suomessa. Hän korosti, että tapahtuneesta on otettava opiksi. Tässä yhteydessä hän toi esiin yhteiskunnan turvaverkkojen vahvuuden. Hän kiteytti, että peruspalveluista on pidettävä huolta.

Itämeri yhdistää - ei erota

Halonen korosti myös yhteistyötä ympäristönsuojelussa. Hän kiitti sitä, että viime vuonna ilmastonmuutoksen hillintä nousi lopultakin maailmanlaajuiseksi ykköstavoitteeksi. Hän uskoo globaalin vastuun kasvamiseen.

- Suomen pitää olla mukana tässä työssä sekä itsensä että yhteisen maailmamme vuoksi. Tarvitsemme ympäristöystävällisempää elämäntapaa, ohjaavia normeja ja puhtaamman teknologian kehittämistä. Voimme vaikuttaa kansainvälisen yhteisymmärryksen löytymiseen ilmastonmuutoksen hillitsemisessä myös Euroopan unionissa ja unionin kautta koko maailmassa.

Samoin kuin pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) perjantaisessa uudenvuodentervehdyksessään Halonen muistutti, että Suomen lähialueiden suurin ympäristöongelma on Itämeri. Rantavaltioilla on hänen mielestään tässä asiassa paljon voitettavaa mutta myös paljon vastuuta. Näin ollen ponnisteluja meren puhdistamiseksi ja ravinnekuormituksen vähentämiseksi on jatkettava.

Kunnallisvaalit tärkeät

Muista ajankohtaisista kysymyksistä Halonen mainitsi tulevat kunnallisvaalit. Hän huomautti, että kunnilla on ensisijainen merkitys, kun päätetään ihmisten arkipäivään vaikuttavista asioista. Siksi hänen mielestään on syytä äänestää kunnallisvaaleissa.

- Vaalit ovat merkittävä osa demokratiaa. Demokratian toteutuminen edellyttää myös vahvaa kansalaisyhteiskuntaa - toimintaa vaalien välilläkin. Toivon sille lämpimästi menestystä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.