Halonen esitti poliisille rajat ylittäviä tutkintaryhmiä

Ulkoministeri Tarja Halone esittää, että kansainvälisten poliisien tutkijaryhmien käytöstä sovittaisiin Tampereen EU-huippukokouksessa lokakuussa. Ajatuksena olisi rajat ylittävä yhteistyö rikostapauksissa. EU-parlamentille puhunut Halonen kiirehti myös lainsäädäntöä, joka velvoittaisi EU-maita vastaamaan Europolin tutkinta- ja avustuspyyntöihin.

"Tutkintateamien" perustamisessa EU-maiden yhteiselle poliisitoimistolle Europolille olisi annettava tarvittavat resurssit ja poliittinen tuki, Halonen sanoi esitellessään parlamentille Tampereen EU-kokouksen valmisteluja ja tavoitteita. Tampereella Europolin tehtävät tulisi Halosen mukaan laajentaa kattamaan rahanpesurikokset. Myöhemmin jäsenvaltiot voitaisiin velvoittaa vastaamaan Europolin tutkinta- ja avustuspyyntöihin.

Halosen mukaan myös jäsenmaiden rikoslainsäädännön lähentäminen olisi tarpeen. Tampereella olisi ensisijaiseksi alueiksi Halosen mielestä nostettava nais- ja lapsikauppa, lapsiporno, rahanpesu, euron väärentäminen sekä uuden teknologian väärinkäyttö. Hollannin Haagissa päämajaansa pitävä Europol aloitti toimintansa heinäkuussa. Europol voi tarjota jäsenmaiden poliisivoimien käyttöön rekisterin, joka sisältää myös henkilökohtaisia tietoja rikollisista ja rikollisjärjestöistä.

Halosen mukaan jäsenmaiden olisi myös yhdenmukaistettava maahanmuuton perusteita ja laittoman maahanmuuton torjuntaa. Muuttajalle olisi tärkeintä, että hän saisi ensimmäiseksi oikeuksia koulutukseen, sosiaalipalveluihin ja poliittiseen toimintaan.

Wuori: Valmisteluja salailtu

Vihreiden europarlamentaarikko Matti Wuori oli sitä mieltä, että Tampereen kokousta on valmisteltu salailevasti. Hän sanoi tämän johtaneen "irvokkaaseen" tanskalaislehden artikkeliin, jonka mukaan muuttoa kolmansista maista hillittäisiin jopa uhkauksin.

Wuori mainitsi toimittaja Jarkko Sipilän saaneen porttikiellon eduskuntaan hänen hankittuaan tietoja salaisiksi julistetuista papereista, jotka liittyvät Tampereen kokoukseen. Wuori sanoi pitävänsä porttikieltoa vapaan tiedonvälityksen tukahduttamisena. Halonen vastasi Wuorelle, että kansallinen parlamentti toimii eräänlaisen autonomian tavoin, johon hallitus ei voi puuttua.

Hiljainen hetki Kreikan ministerille

Istunto alkoi minuutin hiljaisella hetkellä, jolla muistettiin Romanian lentokoneturmassa menehtynyttä Kreikan varaulkoministeriä Jannos Kranidiotista. Ministeri Tarja Halonen ilmaisi syvän surunsa ja osanottonsa yhteistyötoverinsa puolesta. Puhemies Nicole Fontaine totesi, että Kranidiotis oli EU-parlamentin jäsen vuosina 1995-97. Hän toimi mm. ulkoasiain- ja talousvaliokunnassa. Fontainen mukaan Kranidiotis oli erityisen arvostettu humaanin luoneensa ja pätevyytensä takia. Onnettomuuskone oli kuljettamassa kreikkalaisia virkamiehiä ja journalisteja Balkanin alueen yhteistyöryhmän kokoukseen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat