Mainos

Hallitustunnustelut alkaneet Virossa

Vaikka pääministeri Mart Laarin ero on odotettavissa vasta 8. tammikuuta on Virossa aloitettu vakavasti otettavat hallitustunnustelut.

Viron presidentti Arnold Rüütel tapasi eilen illalla Reformipuolueen puheenjohtajan Siim Kallasin ja Keskustapuolueen puheenjohtajan Edgar Savisaaren.

Viro ajautui hallituskriisiin juuri ennen joulua, kun pääministeri Mart Laar ilmoitti tulevasta erostaan. Eron syy oli Reformipuolueen poliittinen liitto Tallinnassa oppositiossa olevan Keskustapuolueen kanssa. Aikaisemmin olivat kolme hallituspuoluetta, valtiovarainministeri Siim Kallasin Reformipuolue, ulkoministeri Toomas HenrikIlveksen Maltilliset ja pääministeri Mart Laarin Isänmaanliitto pitäneet käsissään valtaa niin hallituksessa kuin Tallinnan kaupungissa. Reformipuolueen yhteistyökumppanien yllättävä vaihto koettiin muissa hallituspuolueissa petturuutena, ja se lopetti poliittisen luottamuksen. Siim Kallas on myös lehdistölle antamissaan lausunnoissa todennut, että vanha hallitusyhteistyö on menneen talven lumia.

Reformipuolueelle mieluisin ratkaisu olisi ilman muuta ollut vallan kaappaaminen Tallinnassa ja hallitusyhteistyön jatkaminen vanhaan malliin. Tähän eivät kuitenkaan entiset liittolaiset suostuneet.

Parlamentin voimasuhteet ongelmalliset

Viron parlamentin voimasuhteet ovat sellaiset, ettei kovin monenlaisia enemmistöhallituspohjia ole

rakennettavissa. Eräs harvoista mahdollisuuksista on Reformipuolueen ja Keskustapuolueen venäläisillä vahvistettu liitto. Tätä hallituspohjaa ollaan nyt tunnustelemassa. Reformipuolueelle liitto Keskustapuolueen ja mahdollisesti Viktor Andrejevin johtaman Viron yhtyneen kansapuolueen kanssa ei ole helppo. Suurimmat näkemyserot ovat talouspolitiikassa.

Reformipuolue on leimallisesti liberaalin markkinatalouden kannattaja. Nimestään huolimatta Keskustapuolue on talouspolitiikassa aika vasemmalla ja Viron yhtynyt kansanpuolue on talouspoliittisesti selkeä vasemmistopuolue. Hallitusliitossa vähemmistöön jäävän Reformipuolueen voi olla vaikea jatkaa talouspoliittista linjaansa niin selkeänä kuin se haluaisi.

Jo nyt Keskustapuolueen talouspoliitikko professori Olav Raju on vaatinut julkisuudessa budjetin uudelleen avaamista ja sen rakentamista terveelle pohjalle. Tämä on valtionvarainministeri Siim Kallasille selkeä viesti siitä, mitä talouspolitiikka uusien liittolaisten kanssa tulee olemaan.

Todennäköinen hallituspohja on Reformipuolue, Keskustapuolue ja Viron yhdistynyt kansanpuolue. Mikään ei kuitenkaan ole vielä varmaa, ja hallituspohjasta voi hyvinkin tulla toisenlainen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.