Hallitusneuvottelijoiden näkemykset täysin hajallaan kahdessa kysymyksessä – MTV Uutiset analysoi vastaukset vaalikoneeseen: Nämä asiat puolueita erottavat ja yhdistävät

1:58

Hallitusneuvottelut käynnistyvät täysillä tänään, kun kaikki niin sanotut "alapöydätkin" aloittavat työnsä. MTV Uutiset selvitti neuvottelupöydän viiden puolueen kansanedustajien näkemyksiä vaalikoneesta.

Tulevan hallitusohjelman sosiaalisissa kysymyksissä näyttää löytyvän yhteistä suuntaa, mutta talouden ja ympäristön kohdalla saatetaan joutua vääntämään kättä.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen luoma aktiivimalli joutunee syyniin. Sitä vastustavat selvästi vihreät, SDP ja vasemmistoliitto, kun keskusta ja RKP jäävät "vatuloimaan" janan puoliväliin.

Perhevapaauudistukselle, jossa vapaat jaettaisiin molemmille vanhemmille, näyttäisiin saavan kannatusta muilta paitsi keskustalta. Tätä kysymystä puolue on pitänyt julkisuudessa esillä ja pysynyt kannassaan, joten neuvoteltavaa riittää.

Oppivelvollisuutta olisivat pidentämässä kaikki muut paitsi RKP, joka sekään ei suhtaudu asiaan täysin kielteisesti.

Vaalikone vastausten perusteella näyttää selvältä, että hoitajien määrästä ympärivuorokautisessa vanhushoivassa tullaan säätämään lailla. Sitä mieltä ovat kaikki puolueet.

Viime vaalikaudella Mauri Pekkarisen (kesk.) johtama yritystukityöryhmä päätyi siihen, että yritystukia ei leikata. Demarit, vihreät ja vasemmisto katsovat, että tukia voitaisiin karsia kilpailukykyä vaarantamatta.

Uusien hävittäjien hankinnasta tullee myös vääntöä, sillä näkemykset ovat hyvin hajallaan.

Vääntöä nähtäneen neuvottelupöydissä myös polttomoottoriautojen kiellosta., jota keskusta vastustaa jyrkästi.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja