Mainos

Hallitusneuvottelijat sopuun valtion menonlisäyksistä

Hallitusohjelman menolisäysraamista päästiin sopuun aamuyöllä.

Hallitusneuvotteluissa päästiin tiukkojen neuvottelujen jälkeen aamuyöllä sopuun hallitusohjelman menokehyksistä. Tulevan nelivuotiskauden menolisäysvara on 1,1 miljardia euroa.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kalliomäen johtama talous -ja työllisyysasioiden työryhmä pääsi tulevan hallituskauden menolisäysvarasta yhteisymmärrykseen neljältä aamulla. Kalliomäki ei kertonut neuvottelujen tuloksista enempää, ja mahdollisesti aikaansaadut veroratkaisut jäivät edelleen hämärän peittoon. Kalliomäen mukaan hallitusneuvottelijoilla on kuitenkin nyt pohjapaperi, jonka varassa hallitusohjelman rakentamista voidaan jatkaa.

Eilen iltakuudelta alkanut neuvottelurupeama kesti yhtäsoittoa kymmenen tuntia. Menopuolella keskustan ja SDP:n välillä puhuttiin noin sadanmiljoonan euron näkemyserosta tulevan nelivuotiskauden aikana ja noin miljardin euron suuruisen menolisäysvaran kohdentamiseen liittyvistä erimielisyyksistä. Eräistä neuvottelulähteistä pidettiin kiistoja kokonaisuuteen nähden kuitenkin verraten pieninä, ja neuvotteluilmapiirin kiristyminen tulkittiin paljolti kahden päähallituspuolueen henkien taistoksi ja hegemoniakamppailuksi.

Takkuisesti viimeiset pari päivää sujuneen hallitusohjelman kirjoittamisen odotetaan menoraamin valmistuttua etenevän ainakin jossain määrin tämän päivän kuluessa. Muissa hallitusohjelmaa kirjoittavissa työryhmissä on jouduttu odottelemaan talous- ja työllisyysryhmän pohjapaperia, eikä täysipainoiseen ohjelmatyöhön ole kaikilta osin kunnolla päästy.

Neuvottelut jatkuvat Säätytalolla aamukymmeneltä ja niitä käydään koko viikonlopun ajan. Ohjelman lisäksi keskustan, SDP:n ja RKP:n on päästävä sopuun vielä ministerien työnjaosta ja salkkujen jaosta puolueiden kesken. Valmista odotetaan ainakin vielä toistaiseksi voimassa olevan tavoitteen mukaan sunnuntai-iltapäiväksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.