Mainos

Hallitus pienentää eläkeleikkausta

Hallitus pienentää työeläkettä saavien kansaneläkkeen pohjaosaan ensi vuonna tulevaa leikkausta. Asiasta on sovittu hallituksen piirissä ja torstaina asiaa esiteltiin hallituspuolueiden eduskuntaryhmille.

Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäreen (sd.) mukaan tarkoituksena on varmistua siitä, että kenenkään eläkeläisen käteen jäävä nettotulo ei alentuisi ensi vuonna.

Työeläkettä saavien pohjaosaa on leikattu vuodesta 1996 lähtien 20 prosenttia aina edellisen vuoden tasosta. Ilman uusia päätöksiä pohjaosa putoaisi ensi vuonna 160 markkaan.

Ministeri Mönkäre ei täsmentänyt vielä, kuinka paljon hallitus tulee eläkeläisiä vastaan.
-Nyt laskemme, miten paljon vähemmän pitää leikata, jotta asia (nettotulojen säilyminen) varmasti hoituu, hän sanoi.

Hallituksen alkuperäistä kaavailua joudutaan tarkistamaan mm. sen vuoksi, että indeksikorotukset ovat matalan inflaation vuoksi jääneet pienemmiksi kuin vaalikauden alussa osattiin ennakoida.

Kun kansaneläkettä ryhdyttiin asteittain poistamaan työeläkkeen saajilta, tarkoituksena oli, että indeksikorotuksilla, verohelpotuksilla ja sairausvakuutusmaksun alennuksilla varmistettaisiin se, että käteen jäävä eläketulo ei leikkauksen vuoksi pienentyisi.

Pohjaosan leikkaus on nostattanut tunteita eläkeläisten piirissä ja he ovat kiistelleet vuosittain hallituksen kanssa siitä, onko lupaus nettotulojen säilymisestä toteutunut. Mönkäreen mukaan hallituksen vastaantulo lisää valtion menoja muutamia kymmeniä miljoonia.

Kansaneläkkeen pohjaosan leikkaus liittyy kolme vuotta sitten eduskunnassa hyväksyttyyn muutokseen. Työeläkkeelle muutoksen jälkeen jääneet eivät saaneet enää kansaneläkkeen pohjaosaa, jos työeläkettä sai vähintään 4 400-5 200. Samalla alkoi pohjaosan asteittainen poistaminen aiemmin työeläkkeelle jääneiltä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.