Hallitus haluaa pistää koirien ja kissojen pentutehtailun kuriin – Animalia pettyi pitkiin siirtymäaikoihin

Maa- ja metsätalousministeriössä valmistellaan ehdotusta eläinten hyvinvointilaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi. Lakiuudistuksella korvattaisiin vuodelta 1996 olevat eläinsuojelulaki ja -asetus. Hallitus haluaa pistää koirien ja kissojen pentutehtailun kuriin.

Animalia pettyi uuteen lakiesitykseen jossain määrin, vaikka uudistus sisältää myös järjestön pitkään ajamia kohtia. 

Uusi lakiesitys ei esimerkiksi puuttuisi turkistarhaukseen ja sallisi porsaiden kirurgisen kastraation ilman kivunlievitystä lain voimaan astumiseen saakka.

Pentutehtailulle piste

Koirien ja kissojen pentutehtailua ja kauppaa hillittäisiin tuontikiellolla ja myynti-ilmoittelua koskevilla uusilla säännöksillä. Alle puolivuotiaiden pentujen tuonti Suomeen kiellettäisiin, jos tarkoituksena on myydä pentu eteenpäin neljän kuukauden kuluessa tuonnista.

Myynti-ilmoituksista tulee käydä ilmi muun muassa ammattimaisesti toimivan myyjän rekisterinumero sekä maa, jossa myytävä eläin on syntynyt. Kiellolla pyritään estämään ulkomailla huonoissa oloissa tuotettujen pentujen tuontia Suomeen. 

Eläinsuojelulaki uudistuu – tuoko lemmikeille riittävää turvaa? 10:00
Eläinsuojelulaki uudistuu – tuoko lemmikeille riittävää turvaa?

Kastraatiossa käytettävä kivunlievitystä

Lakiesitys sisältää myös porsaiden kirurgisen kastraation kiellon. Porsaiden kirurginen kastraatio kielletään kokonaan 12 vuoden siirtymäajan päätyttyä. Lain tultua voimaan kastraation yhteydessä on käytettävä kipulääkitystä.

Muissakin kipua aiheuttavissa toimenpiteissä on jatkossa käytettävä kivunlievitystä

Lisäksi lakiesitykseen kuuluu muun muassa parsinavetoita ja sikahäkkejä koskevia rajoituksia. Uusien parsinavetoiden rakentaminen kielletään. Myös uusien kiinteärakenteisten porsitushäkkien käyttöönotto kielletään lain tullessa voimaan.

Animalia näkee puutteita 

Animalia ilmoittaa tänään julkaisemassaan tiedotteessa, että vaikka porsaiden kirurgista kastraatiota koskevat tiukennukset ovat hyvä asia, järjestö näkee uudistuneessa eläinsuojelulakiesityksessä edelleen puutteita.

Animalia on pettynyt siihen, että uusi laki sallisi edelleen turkistarhauksen ja tuotantoeläinten häkkikasvatuksen.

Porsaiden kirurginen kastraatio kielletään 12 vuoden siirtymäajalla. Heti lain tullessa voimaan aletaan porsaiden kastraation yhteydessä velvoittaa tulehduskipulääkitystä ja vuodesta 2027 alkaen lisäksi paikallispuudutusta.

Vuodesta 2035 alkaen porsaiden kirurginen kastraatio on sallittu vain anestesiassa eläinlääkärin suorittamana ja vain eläimen hyvinvoinnin kannalta perustellusta syystä.

Esityksessä on mukana Animalian pitkään ajamia tavoitteita, mutta järjestö pitää pitkiä siirtymäaikoja kohtuuttomina. Porsaiden kirurgisen kastraation kielto on kuitenkin edistysaskel.

– Lausuntokierroksella ministeriö sai asiantuntijoilta ja kansalaisilta satoja lausuntoja, joissa vaadittiin muun muassa puudutusta porsaiden kirurgisen kastraation yhteydessä. On hyvä, että Animalian yli kymmenen vuoden työ sekä kansalaisten tahto näkyvät kastraatiota koskevissa kirjauksissa. Lakiesityksen suuria puutteita on se, että turkistarhaus ja nykyisten porsitushäkkien ja parsinavetoiden käyttö sallitaan edelleen. Verrokkimaissa häkkikasvatus alkaa olla jo historiaa, kirjoittaa Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs.

Muualla edetään nopeammassa tahdissa

Euroopan komissio ajaa tuotantoeläinten häkkikasvatuskieltoa koko EU:n alueelle, ja samaan aikaan on käynnissä eurooppalainen Fur Free Europe -kansalaisaloite, joka ajaa turkistarhauskieltoa koko EU:hun. 

– Häkkikasvatus tullaan näillä näkymin kieltämään EU:ssa lähivuosina. Suomen tulisi varautua siihen ja asettaa aikaraja nykyisten porsitushäkkien ja parsinavetoiden käytölle. Tavoitteenamme on, että Euroopan komissio huomioi myös turkiseläimet lainsäädäntöesityksessään. Siksi olen aloitteentekijänä Fur Free Europe -kansalaisaloitteessa. 12 EU-maan maatalousministerit ovat jo aiemmin vaatineet EU:n laajuista turkistarhauskieltoa, Kivekäs kertoo.

Juttu jatkuu videon jälkeen

Viro luopuu turkistarhauksesta –mitä asiasta ajatellaan Suomessa? 5:21
Viro ilmoitti vuosi sitten luopuvansa turkistarhauksesta. Katso video!
 

Edellinen esitys raukesi vaalikauden päättymiseen

Uudella lailla korvattaisiin voimassa oleva eläinsuojelulaki ja -asetus. Eläinten hyvinvointilaissa säädetään kaikkia eläimiä koskevat yleiset säännökset.

Eläinsuojelulain kokonaisuudistuksen valmistelu aloitettiin maa- ja metsätalousministeriössä jo vuonna 2010.

Esitys eläinsuojelulain korvaavaksi laiksi eläinten hyvinvoinnista annettiin eduskunnalle syksyllä 2018. Esitystä ei kuitenkaan ehditty tuolloin käsittelemään eduskunnassa, ja se raukesi keväällä 2019 vaalikauden päättyessä.

Nyt eduskunnalle annettu esitys pohjautuu vuoden 2018 esitykseen, mutta siihen on tehty muun muassa hallitusohjelmasta ja lausuntokierroksella saadusta palautteesta johtuvia muutoksia.

Kaikki muutokset uudessa lakiesityksessä voit katsoa täältä.

Lue myös:

    Uusimmat