Useat EU-maat haluavat kieltää turkistarhauksen täysin: Vetoavat Euroopan komissioon – koronapandemia kiihdyttänyt turkistarhauksen vastustamista

Kielletäänkö turkistarhaus tulevaisuudessa? 8:03
Katso videolta: Kielletäänkö turkistarhaus tulevaisuudessa?

Useat EU-jäsenvaltiot haluaisivat kieltää turkistarhauksen kokonaan EU-alueella. 

Alankomaat ja Itävalta johtavat EU-maiden koalitiota, joka vetoaa Euroopan komissioon turkistarhauksen lopettamiseksi Euroopassa, kertoo mediaverkosto Euractiv

Kieltämisen puolestapuhujien mukaan ”on tullut aika, kun EU:n on mentävä eteenpäin tässä asiassa ja ilmaistava kunnioitusta eläinten hyvinvointia kohtaan”. 

Lisäksi kiellon kannattajat toivovat, että ”EU osoittaa halukkuutensa lopettaa taloudellisen toiminnan, joka on epäilemättä haitallista eläinten hyvinvoinnille”. 

– Tällä hetkellä ei ole mitään syytä kasvattaa eläimiä turkiskäyttöön. Annamme täyden tukemme saavuttaaksemme tilanteen, jossa kaikissa EU-jäsenvaltioissa olisi yhteinen kanta turkistarhauksen kieltämiseksi, Italian maatalousministeri Stefano Patunelli toteaa.

Ainakin 10 EU-maata antanut tukensa aloitteelle

Itävallan ja Alankomaiden aloitteelle on sadellut tukea peräti kymmenestä EU-jäsenmaasta. Muun muassa Italia, Saksa ja Bulgaria ovat osoittaneet tukensa aloitteelle. 

Tukensa on antanut myös Puola, joka on toiseksi suurin turkistarhausmaa EU-alueella. 

Irlanti ja Slovakia tulevat kieltämään turkiseläinten kasvatuksen vuosina 2022 ja 2025.

Myös eläinten hyvinvointiin perehtyneet kansalaisjärjestöt suhtautuvat myönteisesti Itävallan ja Alankomaiden aloitteeseen. 

– Nyt, kun EU-jäsenvaltiot ovat olleet enenevissä määrin äänessä ja vaatineet turkistarhauksen kieltämistä, Euroopan komission on toimittava, kommentoi Eurogroup for Animalsin johtaja Reineke Hameleers.

Turkistarhauksessa piilee kansanterveydellinen riski

Euroopan komissiolle välitetyssä aloitteessa otetaan eettisten näkökohtien lisäksi huomioon turkistuotannon riskit niin ihmisten kuin eläinten terveydelle. 

Aloite sai tukijoita pian sen jälkeen, kun havaittiin, että koronavirus voi tarttua myös minkkeihin ja niistä taas ihmisiin

Esimerkiksi Tanskassa hallitus määräsi noin 17 miljoonaa turkisminkkiä teurastettavaksi, kun eläimiä sairastuttanut koronavirusmutaatio oli alkanut tarttua myös ihmisiin.

Tanskan-tapauksen jälkeen myös Suomessa minkkitarhojen koronatilannetta alettiin syynätä tarkemmalla silmällä. 

Muun muassa Kreikka ja Liettua vastustavat aloitetta

Kaikki EU-maat eivät kuitenkaan ole turkistarhausta vastaan. Muun muassa Romania, Kreikka ja Liettua eivät anna tukeaan turkistarhauksen kieltämiselle. 

Ranska antaa tukensa aloitteelle, mutta sillä ehdolla, että se rajataan villieläimiin. Maa ei esimerkiksi halua, että kielto koskisi kaniineja, joita tuotetaan myös ruoaksi. 

Kansalaisaloite sai aikaan liikettä Euroopan komissiossa

Euroopan komissio ilmoitti eilen keskiviikkona suunnittelevansa lakia, jolla voitaisiin kieltää useiden eri tuotantoeläinten kasvattaminen häkeissä Euroopan unionin alueella. 

Uutistoimisto Reutersin mukaan ehdotus lainmuutokselle tapahtui sen jälkeen, kun kansalaisaloitteen oli allekirjoittanut yli miljoona ihmistä. 

– Eläimet ovat tuntevia olentoja, ja meillä onkin moraalinen, yhteiskunnallinen vastuu varmistaa, että maatilojen olosuhteet ovat sen mukaisia, EU:n terveyskomissaari Stella Kyriakides toteaa lausunnossaan. 

Turkistarhaus jakaa mielipiteitä – eläinsuojelujärjestöillä ja turkistarhaajilla täysin erilaiset näkemykset 9:40
Turkistarhaus jakaa mielipiteitä – eläinsuojelujärjestöillä ja turkistarhaajilla täysin erilaiset näkemykset

Lähteet: Euractiv, Reuters

Lue myös:

    Uusimmat