Mainos

Hallituksesta lupailtiin enemmän yhtiöiden ostoja kuin myyntejä

Hallituksesta lupailtiin päivällä eduskunnassa enemmän yhtiöiden ostoja kuin myyntejä, kun oppositio hiillosti Destiaa ja kahta muuta yhtiötä koskevasta myyntivaltuudesta.

Lisäbudjetin lähetekeskustelussa ministerit vakuuttivat usealla suulla, että myynneillä ei ole tarkoitus paikata valtion kassaa vaan auttaa yhtiöitä kehittymään.

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan Destian, Labtiumin ja Raskoneen kasvua rajoittaa oman pääoman pienuus.

- Lisävaltuuksien tarve liittyy yritysten kasvun edistämiseen, eikä valtuuksien käytöstä odoteta tulevan valtiolle myyntituloja, Katainen sanoi.

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen on syyttänyt hallitusta siitä, että se paikkaa veronalennusten tuloihin jättämää lovea myymällä valtion omaisuutta. Tänään Urpilainen ei keskusteluun osallistunut.

Ärhäkkäimmin hallituksen kimppuun hyökkäsi kesän aikana rivikansanedustajasta puoluejohtajaksi kuoriutunut Paavo Arhinmäki (vas.), jonka mielestä kyse on yksityistämisestä.

- Kansallisen kokoomuksen nimestä pitäisi poistaa etuliite. Kokoomus on pikemminkin kansainvälisten keinottelijoiden kuin isänmaan asialla, Arhinmäki julisti ja sai salin oikealla laidalla aikaan kuhinaa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Ravi kuittasi pian takaisin, että kokoomuksella ei ole ollut tarvetta nimenmuutoksiin niin kuin Arhinmäen edustamalla liikkeellä.

Hallituspuolueissakin närästystä

Myös hallituspuolueiden riveissä valtionyhtiöiden myyntiluvat aiheuttivat närästystä. Erkki Pulliainen (vihr.) veti tilille omistajaohjauksesta vastaavaa puolustusministeri Jyri Häkämiestä (kok.). Pulliainen julisti, että hallituskumppani Häkämies on menettänyt hänen luottamuksensa.

Keskustan Antti Rantakangas tyytyi toteamaan, että ei pidä nykyisessä suhdannetilanteessa järkevänä valtion omistuksen myymistä.

Useat opposition kansanedustajat vertasivat Destian tapausta Soneran ja Suomen Autokatsastuksen yksityistämiseen.

Pekkarinen lupaisi ostojakin

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) tyynnytteli myyntivaltuuksien arvostelijoita.

- Lähikuukausien aikana valtio tulee ostamaan enemmän kuin myymään. Se on hyvin yksiselitteinen ennuste mitä tulee tapahtumaan valtion omistajapolitiikassa. Luulen näin. Uskon näin hyvin pitkälti, Pekkarinen sanoi.

Kyse on lähinnä sähköverkkoyhtiö Fingridistä, josta valtio haluaa enemmistöosuuden.

Yleisen taloustilanteen ruotiminen jäi Destia-keskustelun varjoon, mutta sitä eduskunta pääsee tekemään tiistaina alkavassa ensi vuoden budjetin lähetekeskustelussa.

Katso Raimo Pitkäsen juttu (Seitsemän uutiset 11.9.2009)

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.