Hall of Shame: Ovatko tässä Suomen hölmöimmät vakuutushuijarit?

Aina löytyy yritteliäitä ja kekseliäitä kelmejä, jotka koettavat kalastella korvauksia vakuutusyhtiöiltä sepitetyillä tarinoilla tai silkalla sekoilulla. Vakuutushuijauksiin on liittynyt esimerkiksi potkivia lehmiä, kuskittomia autoja ja karkaavia helikoptereita.

Finanssialan Keskusliiton Risto Karhunen kertoo, että vakuutushuijareiden joukkoon mahtuu myös todellisia hölmöläisiä.

– Joskus olemme pohtineet, että onnettomille yrittäjille pitäisi olla oma Hall of Shame, Karhunen puuskahtaa.

Alkeelliset mokat paljastavat huijausyrityksistä tökeröimmät. Tulipalossa on voinut olla vaikkapa monta syttymiskohtaa, jotka auttamattomasti saavat haistamaan palaneen käryä.

Mielikuvituksellisempiakin tapauksia on Karhuselle tullut vastaan.

– Olipa kerran Kalliossa nuorilla miehillä auto, joka oli lähes korjauskelvoton. He lähettivät sen tyhjänä mäkeä alas, jotta se törmäisi kiviaitaan, Karhunen muistelee.

– Juuri ennen kuin auto osui aitaan, tuli muuan vanha herra autollaan eteen. Sattui kolari, ja selvisi, ettei toisessa autossa ollut kuskia lainkaan.

Villistä mielikuvituksesta kielii myös eräs jo vuosia sitten sattunut tapaus.

– Helikopteria kuljetettiin auton lavalla, ja se oli pudonnut kurvissa kyydistä, sillä kuorma oli ollut huonosti sidottu. Kertomus oli, että ilmavirran vaikutuksesta roottorin lavat olivat alkaneet pyöriä ja kopteri oli karannut itsekseen ilmaan.

Rasvaimu vakuutuksen piikkiin?

Karhunen kertoo, että vakuutusyhtiöillä on yritetty maksattaa jopa kauneusleikkauksia.

– Ulkomailla on voinut sattua muka tapaturma, mutta paikalliselta lääkäriasemalta on sitten kerrottu, että tehty operaatio on ollut vaikka rasvaimu, Karhunen kertoo.

Karhusen mukaan ulkomailla, kuten vaikkapa nenäleikkauksien luvatussa maassa Iranissa, kauneusleikkauksien kanssa kieroilu on yleistä.

– Suomessa nämä ovat olleet muutamia yksittäistapauksia. Kasvojen kohottelua ja rintojen paisuttelua.

Matkatavaroihin liittyvät huijausyritykset ovat myös yleisiä.

– Valtavia määriä tavaraa kerrotaan varastetun, vieläpä juuri hankittuja. Kuitteja ei sitten löydykään, tai koira on syönyt ne.

Koosta kiinni

Eräs yritys näki tilaisuuden tulleen, kun rikosilmoitukseen oli kirjattu näyteikkunaan syntynyt reikä.

– Yrittäjä ilmoitti, että kookastakin tavaraa oli varastettu. Rikosilmoituksesta oli kuitenkin jäänyt pois reiän koko, joka oli vain noin kahden nyrkin verran.

Koon arviointi onkin klassinen moka. Erään tarinan mukaan varastokopista oli viety uusi, kookas taulu-tv.

– Selviteltiin, miksi asunnossa oli sitten noin 20 vuotta vanha putkitelevisio. Taulu-tv oli kuulemma varastossa odottamassa käyttöönottoa, vaikka se ei olisi edes mahtunut kyseiseen koppiin.

Sormet sirkkeliin?

Kaikki tapaukset eivät ole edes koomisia vaan peräti traagisia. Karhunen kertoo, että ihmiset ovat jopa silponeet itseään korvausten toivossa – kuten muuan mies, joka oli silponut sormiaan ja varpaitaan sähkösirkkelillä.

– Mies kertoi olleensa korjaustöissä navetassa, kun lehmä oli potkaissut, sirkkeli lähtenyt käsistä ja aiheuttanut nämä vammat, Karhunen huokaa.

Silpomiset eivät kuitenkaan ole kovin yleisiä. Sen sijaan viime aikoina vakuutusyhtiöitä on piinannut toisenlainen ilmiö.

– Viime aikoina on ollut riesaa aamuöisistä suihkuun sammumisista. Sammunut on rötköttänyt lattiakaivon päällä, ja seurauksena on ollut isoja vesivahinkoja.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja