Mainos

Hakan konkurssipesien rikosepäilyt laajenivat

Keskusrikospoliisi on tutkinut rakennusliike Hakan konkurssipesiin liittyviä rikosepäilyjä kahden ja puolen vuoden ajan. Esitutkintamateriaali luovutetaan syyttäjälle ensi viikolla.

Rakennusliike Hakan konkurssipesiin liittyvät rikosepäilyt ovat laajentuneet entisestään esitutkinnan loppusuoralla. Keskusrikospoliisin mukaan jutussa on kaikkiaan 20-30 epäiltyä, joista pidätettynä tai vangittuna on ollut puolenkymmentä ihmistä. Konkurssipesän kärsimien vahinkojen määräksi KRP arvioi 45 miljoonaa euroa.

Poliisin tutkimukset keskittyvät vuosiin 1996 ja 1997. Epäiltynä on Hakan konkurssipesien palveluksessa olleita työntekijöitä, joiden uskotaan myyneen pesien omaisuutta alihintaan. Epäiltynä on myös konkurssipesien omaisuutta ostaneita henkilöitä. Teoista vakavimpia tutkitaan törkeinä petoksina ja törkeinä kavalluksina. Yhdenkään pesänhoitajan ei epäillä syyllistyneen rikoksiin.

Tutkinnan kohteena on muutamia kymmeniä kauppoja, jotka ovat käsittäneet noin 150 kohdetta. Konkurssipesä on myynyt muun muassa kiinteistöjä, asunto-osakeyhtiöitä ja maa-alueita eri puolilta Suomea.

Vuonna 1994 nurin menneen Hakan konkurssipesää realisoimaan oli palkattu paljon väkeä, sillä pesä oli yksi Suomen kaikkien aikojen suurimmista. Tutkinnanjohtaja Asko Vaténin mukaan ydinkysymykseksi muodostunee se, kuinka arvokkaaksi pesistä myyty omaisuus katsotaan. Kauppoja tehtiin 1990-luvulla laman muuttuessa pikkuhiljaa nousukaudeksi, joten käypää hintatasoa on vaikea määritellä.

Asian poliisitutkinta on kestänyt jo yli kaksi ja puoli vuotta. Tutkimuksia on venyttänyt jutun laajeneminen, kun juttuun vuonna 2002 nimetty uusi pesänhoitaja on tehnyt lisää tutkintapyyntöjä. Esitutkintamateriaali siirtyy syyttäjälle ensi viikolla. Vyyhdin syyttäjäksi on nimetty talousrikoksiin erikoistunut valtionsyyttäjä Ritva Sahavirta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.