Haisevatko aivastuksesi? Tämän se voi paljastaa terveydestäsi

Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan 0:46
Videolla erikoishammaslääkärin vinkit parempaan suuhygieniaan.

Oletko joskus huomannut, että aivastuksesi haisevat pahalle tai ainakin tuoksahtavat erikoisilta? Lue, mistä voi olla kyse.

Pahanhajuisiin aivastuksiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä  haju voi paljastaa yllättävän paljon terveydestäsi, kertoo tohtori Beccy Corkill IFLScience -verkkolehteen kirjoittamassaan artikkelissa.

Jos outo haju seuraa aivastusta vain silloin tällöin, ei asiasta kannata kantaa huolta, mutta jos kiinnität hajuun huomiota toistuvasti, kannattaa asia ottaa puheeksi hoitajan tai lääkärin vastaanotolla. 

Lue alta, mitä makea, hapan, pistävä tai todella pahanhajuinen aivastus saattaa kertoa terveydentilastasi.

Makean hajun taustalla voi olla jopa vaarallinen komplikaatio

Makean hajuiset aivastukset voivat johtua bakteereista poski- tai nenäonteloissa, kohonneista ketoaineista eli happotasosta elimistössä tai kehon happomyrkytyksestä eli ketoasidoosista.

Maksa tuottaa ketoaineita, kun kehossa ei ole tarpeeksi saatavilla insuliinia. Näin voi tapahtua, kun ihminen noudattaa ketogeenista eli vähähiilihydraattista ruokavaliota. Myös diabeetikon ketoaineet voivat olla koholla ja se voi pahimmillaan aiheuttaa vaarallisen komplikaation happomyrkytyksen.

Hapan haju kielii huonosta hammashygieniasta

Kun aivastat, sylkeä lentää ulos suusi lisäksi myös nenäsi kautta. Kun sylkesi kulkeutuu nenään, voit haistaa sen. Jos haju on hapan, on syytä kokeilla hampaiden huolellista hoitoa käyttämällä hammaslankaa, harjausta ja suuvettä.

Jos aivastukset haisevat happamilta huolellisen pesun jälkeenkin, voi kyseessä olla ientulehdus. Ientulehdusta hoidetaan huolellisella suuhygienialla eli edellä mainituilla keinoilla.

Jos ikenesi vuotavat verta hampaita harjatessa, puhdista aluetta tavanomaista useammin ja tarkemmin muutaman päivän ajan.

Pistävä haju on varoitusmerkki

Seuraa vointiasi erityisen tarkasti, jos aivastuksesi ovat pistävän hajuisia. Hajun takana voi piillä vakava munuaisiin tai maksaan liittyvä ongelma.

Munuaisten vajaatoiminta nostaa veren ureapitoisuutta, jolloin hengitys voi haista pistävältä ammoniakilta ja suussa voi tuntua epämiellyttävä metallinen maku.

Epämääräinen, erittäin paha haju aivastaessa voi johtua tulehduksesta

Erittäin epämiellyttävän hajuiset aivastukset voivat johtua esimerkiksi nenä- tai poskionteloiden tulehduksesta. Nenä- ja poskionteloiden tulehduksessa onteloihin on kertynyt nestettä, mikä taas on ihanteellinen kasvuympäristö viruksille ja bakteereille.

Yksi tulehduksen oireista on rään valuminen kurkkuun, mikä aiheuttaa pahan hajuisia aivastuksia.

Hakeudu lääkäriin, jos koet kovaa päänsärkyä, kipua kasvoissa tai olet ollut kuumeessa pidempään kuin 3–4 päivää. Lääkäriin pitää hakeutua myös, jos oireet pahenevat tai eivät helpotu kymmenen päivän kuluessa oireiden alettua.


Lue myös:

    Uusimmat