Hägglund uudistaisi kantahenkilökunnan koulutusta

Puolustusvoimien palkatun henkilökunnan koulutusjärjestelmä on uudistettava joustavammaksi ja tehokkaammaksi, sanoi puolustusvoimien komentaja Gustav Hägglund tänään maanpuolustuskurssin avajaisissa.

Hägglund kertoi, että yhtenä mallina tutkitaan järjestelmää, jossa kaikki suorittavat vuoden mittaisen ammattisotilaan tutkinnon. Kolmannes jatkaisi kahden ja puolen vuoden ajan korkeakoulututkintoon. Muut aloittavat palvelun määräaikaisissa kouluttaja- ja johtajatehtävissä, mutta heillekin tarjotaan mahdollisuus jatkokoulutukseen.

Upseerien peruskoulutus on viime vuosien uudistuksissa saatettu ylemmälle korkeakoulututkintotasolle ja opistoupseerien opistotasoiseksi. Koulutusajat ovat pidentyneet ja koulutus kallistunut, mutta samalla on myös uralle hakeutuneiden laatu ja koulutustaso noussut, Hägglund totesi.

-Kersantti Ärjylöitä ja luutnantti Lammioita ei ammattiin enää valmistu, Hägglund vakuutti.

Hägglundin mukaan upseereiden ja opistoupseereiden yhtenäiskoulutusjärjestelmä lisäisi sekä koulutusmenoja että koulutukseen käytettävää aikaa. Edellä kuvattu malli taas toisi säästöjä, ja tekisi mahdolliseksi käyttää Maanpuolustuskorkeakoulun ja Maanpuolustusopiston voimavarat tehokkaasti.

Varusmieskoulutuksen uudistus onnistui

Varusmiespalvelun tänä vuonna toteutettu uudistus on Hägglundin mielestä onnistunut hyvin, ja antaa varusmiehille taitoja, joista on hyötyä myös siviiliammatteihin valmistuville. Erityisen suosituksi on osoittautunut varusmiesesimiehille, alikersanteille ja upseerikokelaille annettava johtamis- ja koulutustaidon koulutus.

-Varusmiehet odottavat itse johtamiskoulutukseltaan paljon, olihan 34 prosenttia heinäkuun ikäluokasta halukkaita siihen, vaikka palvelusaika samalla kaksinkertaistui.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat