Mainos

Haavisto Halla-ahon Somalia-kommentista: Ei vielä aika palata

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Pekka Haaviston mukaan Somalian pääkaupungissa Mogadishussa turvallisuustilanne on jonkin verran parantunut ja hyvin monet Suomen somalaleista ovat pitkästä aikaa päässeet vierailemaan alueella.

Haavisto kommentoi Somalian tilannetta tänään Oulussa vihreiden eduskuntaryhmän kesäkokouksessa. Haavisto toimii myös ulkoministerin erityisavustajana Afrikan konflikteissa.

- Jotkut Suomen somaleista ovat myös valmistelemassa sitä ajatusta, että voisivatko he muuttaa takaisin kotimaahansa, sanoo Haavisto MTV3 Uutisille.

Somalian tilanteen nosti esille Perussuomalaisten Jussi Halla-Aho. Hän asetti Suomessa asuvien somaleiden pakolaisistatuksen kyseenalaiseksi hallitukselle osoittamassaan kirjallisessa kysymyksessä.

Halla-aho perustelee kysymystä sillä, että Suomen somalialaiset ovat jälleen alkaneet vierailla Somalian pääkaupungissa Mogadiskussa.

Haaviston mukaan somalialaisten pakolaistaustaa ei vielä tarvitse uudelleenarvioida.

- Mutta varmasti siinä tilanteessa, kun Somalia rauhoittuu ja siellä on turvalliset oltavat ei pakolaisuudelle enää ole perusteita. Mutta nyt on vielä hieman liian aikaista sanoa, ollaanko rauhanprosessissa siinä vaiheessa, että rauha todella saadaan aikaan, toteaa Haavisto.

Turvapaikkatilastojen mukaan Suomeen saapui viime vuonna 3088 turvapaikanhakijaa. Somalialaisia hakijoista oli toiseksi eniten, 356. Eniten turvanpaikanhakijoita tuli Irakista, lähes 600. Edellisestä vuodesta somalialaisten hakijoiden määrä laski runsaalla parilla sadalla ja kaikkien hakijoiden määrä lähes tuhannella.

Suomen somali -nettisivujen mukaan Suomessa asuu nyt yli 8000 Somalian kansalaista, mutta kieltä puhuvia on liki 13 000.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.