Mainos

Haastajat nousevat USA:n presidenttigallupeissa

CNN/Opinion Research Corporationin tuore mielipidetiedustelu kertoo Barack Obaman (vas.) ja Mike Huckabeen olevan nosteessa Yhdysvaltain presidentinvaalitaistelun lähestyessä esivaalivaihetta. Ensimmäiset esivaalit järjestetään Iowassa tammikuun alussa.

Kamppailu Yhdysvaltain republikaanipuolueen presidenttiehdokkuudesta on saanut yllätyskäänteen. Arkansasin entinen kuvernööri Mike Huckabee on harpannut CNN/Opinion Research Corporationin tuoreessa mielipidetiedustelussa aivan New Yorkin ex-pormestarin, Rudy Giulianin kannoille. Republikaaniäänestäjistä Giuliania tukisi nyt 24% kun Huckabeen kannatus on harpannut reilussa kuukaudessa toistakymmentä prosenttiyksikköä 22 prosenttiin. Giulianin päähaastajaksi arveltu entinen Massachusettsin kuvernööri Mitt Romney on 16 prosentin lukemissa, tosin mielipidemittauksen virhemarginaali on viisi prosenttia.

Huckabeen kannatus on noussut TV-väittelyiden myötä. Niissä hän on esiintynyt positiivisena ja jättänyt muiden ehdokkaiden suomimisen vähemmälle. Pastori Huckabeen katsotaan myös vedonneen onnistuneesti republikaaniäänestajien konservatiivisiin arvoihin. Arkansasin ex-kuvernöörin kannalta erityisen myönteistä on nousu mielipidemittausten ykköseksi Iowan osavaltiossa, missä järjestetään tammikuun ensimmäiset esivaalit. Menestys Iowassa on usein poikinut lisäkannatusta myös muualla maassa.

Demokraattisen puolueen kannattajien suosikki presidenttiehdokkaaksi on edelleen New Yorkin senaattori Hillary Clinton. Clintonin kannatus on kuitenkin laskussa samaan aikaan kun hänen vahvin haastajansa Barack Obama, senaattori Illinoisista, on saamassa tuulta purjeisiin. Clintonin kannatus demokraattiäänestäjien keskuudessa on nyt 40% ja Obaman 30%.

Mielipidetiedustelussa kysyttiin myös kuka vastakkaisen puolueen ehdokkaista olisi paras presidentti. Republikaanien suosikkidemokraatti oli Obama 23%:n prosentin osuudella. Demokraatteja miellyttävät eniten Giuliani ja John McCain, jotka molemmat saivat 24%:n osuuden.

(CNN-MTV3)

Koko tutkimus (engl., cnn.com)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.