Gynekologi kertoo 5 asiaa, jotka naisten pitäisi ottaa huomioon treenatessaan – muuten alushousuista voi löytyä "sporttivagina"

Kahvakuula tutuksi! Nopea ja tehokas koko kropan treeni kesälaitumille 3:17
Katso videolta ohjeet kuuden liikkeen kahvakuulatreeniin – tehokasta ja nopeaa!

Treenin aiheuttama hikoilu ja hankaus voivat vahingoittaa vaginaa. Hyvä hygienia ja hengittävä vaatetus ehkäisevät infektioita.

Tiukat leggingsit jalassa treenatessaan ei välttämättä ajattele, mitä alapäälle kuuluu ennen kuin se alkaa ilmoitella itsestään kutinana, punoituksena, ärsyyntymisenä sekä vahvana hajuna.

Syy ilmiön takana on vaginan hikoilu treenin aikana, mikä voi johtaa epämukavaan oloon erityisesti, jos vaatetus ei ole kunnossa. Healthline-sivusto nimeää ongelman ”sporttivaginaksi”. Kyseessä ei ole virallinen lääketieteellinen termi.

Pahimmillaan ”sporttivagina” voi aiheuttaa hiivatulehduksen, virtsatietulehduksen tai bakteerivaginoosin, sillä lämmin ja kostea ympäristö on otollista kasvualustaa haitallisille bakteereille, jotka voivat horjuttaa emättimen tasapainoa.

Näin pidät huolta vaginastasi treenatessa

Ongelmat ennaltaehkäistäkseen on syytä huolehtia hyvästä hygieniasta ja sopivasta vaatetuksesta. Popsugar-sivuston haastattelema gynekologi Jodie Horton antoi vinkit vaginaystävälliseen treeniin.

  1. Käytä hengittäviä vaatteita. Tiukat trikoot saattavat olla muotia, mutta monet niistä eivät hengitä riittävästi ja aiheuttavat hankausta liikunnan aikana. Väljemmät ja luonnonmateriaaleista valmistetut urheiluvaatteet hengittävät ja hylkivät kosteutta – toisin kuin nailon ja lycra, jotka vangitsevat kosteutta ja lämpöä sisäänsä.
  2. Huomio alusvaatteisiin. ”Sporttivaginan” ehkäistäkseen kannattaa pukea ylleen puuvillaiset, hengittävät alusvaatteet. Stringit eivät sovi urheiluun, sillä ne hankaavat intiimialuetta ja voivat aiheuttaa haitallisten bakteerien siirtymisen peräaukosta vaginaan.
  3. Ota suihku treenin jälkeen. Liikuntasuorituksen aikana kirvonneet ylimääräiset hiet kannattaa pestä suihkussa heti treenin jälkeen. Jos kokovartalosuihku ei houkuttele, kannattaa ainakin alapää huuhdella.
  4. Vaihda vaatteet treenin jälkeen. Vaatteet kannattaa vaihtaa heti treenin jälkeen, sillä bakteerit pitävät kosteista olosuhteista.
  5. Älä peitä alapään hajua. Vagina puhdistaa itse itsensä. Jos alapäähän käyttää deodoranttia tai muita hajun peittäviä tuotteita, voi vaginan happamuus- ja bakteeritasapaino häiriintyä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Healthline, Popsugar

Lue myös:

    Uusimmat