Mainos

Groznyi kohta saarrettu

Venäjän sotilasjohto sanoi tänään, että Tshetshenian pääkaupunki Groznyi on lähes kokonaan sotilaiden piirittämä. Uutistoimisto Interfax kertoi sotilaslähteisiin viitaten, että venäläisjoukot ovat ympäröineet kaupungin noin 80-prosenttisesti. Lähimmillään sotilaat ovat vain kahden kilometrin päässä Groznyin läntisistä kaupunginosista.

Groznyi

Groznyin alueella uskotaan olevan noin 6000 tshetsheenitaistelijaa. Venäjän armeijan mukaan tshetsheenit perääntyvät koko ajan syvemmälle kaupungin keskustaan ja miinoittavat samalla julkisia rakennuksia. Viikonlopun aikana venäläisten maajoukot ottivat haltuunsa Samashkin kaupungin viikkoja kestäneiden pommitusten jälkeen. Kenraali Juri Emin mukaan myös Djalkan, Shovdan ja Enginoin kylät ovat nyt venäläisten hallussa.

Edellinen sota opetti taktiikkaa

Venäläisten eteneminen Tshetsheniassa johtuu paitsi musertavasta sotilaallisesta ylivoimasta myös taktisista muutoksista, joita asevoimissa on tehty vuosien 1994-96 sodan jälkeen. Venäläiskomentajat ovat nyt luopuneet tshetsheenien tukikohtiin tehtävistä maajoukkojen rynnäköistä, jotka aiheuttivat edellisessä sodassa suuret tappiot. Sen sijaan tukikohtia ammutaan tykeillä kauempaa, kunnes vihollinen joutuu pakenemaan. Myös ilmaiskuja on nyt tehty huomattavasti enemmän tshetsheenien viestijärjestelmien tuhoamiseksi.

Niin ikään uutta venäläisten taktiikassa ovat neuvottelut suoraan tshetsheenisiviilien kanssa. Sotilaat ovat luvanneet vaikutusvaltaisille kylän vanhimmille lopettaa pommitukset, mikäli tshetsheenitaistelijat poistuvat alueelta. Ainakin Gudermesin ja Atshkoi-Martanin kaupunkeihin venäläiset ovat päässeet marssimaan ilman taisteluja. Tshetsheenien sotapäälliköt ovat myöntäneet, etteivät he juurikaan pysty puolustautumaan Venäjän nykyistä taktiikkaa vastaan. Sen sijaan tshetsheenit odottavat, että venäläiset pyrkisivät valloittamaan Groznyia tai ulottaisivat sodan etelän vuoristoalueille - siellä kapinallisten kevyet aseet toimisivat paremmin kuin Venäjän tykistö.

Fischer varoitti suuresta virheestä


Saksan ulkoministeri Joschka Fischer sanoi Venäjän tekevän suuren virheen suorittaessaan sotilasoperaatioita Tshetsheniassa. Fischer vetosi Venäjään, jotta se lopettaisi "kolonialistisen sodan" itsenäisyyteen pyrkivässä Tshetsheniassa. Fischerin mukaan Tshetshenian sota ei uhkaa ainoastaan Kaukasuksen alueen vakautta vaan koko Venäjän tasapainoa. Saksan vihreiden kokouksessa puhunut Fischer vetosi venäläisiin, jotta he sallisivat myös ruoka- ja muun avun viemisen kriisin uhreille.

Putin, Vladimir

Kovaa linjaa Tshetsheniassa ajava pääministeri Vladimir Putin toisti viikonvaihteessa kantansa, että Venäjä ei neuvottele Tshetshenian kysymyksestä, ennen kuin sissit on nujerrettu.
-Sotilastoimia ei keskeytetä. Emme anna periksi yhtään. Jatkamme samalla linjalla kuin tähänkin asti, Putin sanoi televisiolähetyksessä lauantaina sen jälkeen kun hän oli tavannut presidentti Boris Jeltsinin. Putinin mukaan Venäjä taistelee sisäistä terrorismia vastaan eivätkä poliittiset neuvottelut täten tule kysymykseen.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.