Mainos

GPS ja Galileo yhteistyöhön

Yhdysvallat on ollut huolissaan, että vielä kehittelyvaiheessa oleva eurooppalaisten Galileo-satelliittipaikanninjärjestelmä vaarantaa amerikkalaisten GPS:n.

Yhdysvallat ja Euroopan unioni ovat allekirjoittaneet satelliittipaikantimia koskevan yhteistyösopimuksen. Irlannin huippukokouksessa hyväksytyllä sopimuksella halutaan varmistaa amerikkalaisen GPS- ja eurooppalaisen Galileo-satelliittipaikanninjärjestelmien yhteensopivuus.

Amerikkalaiset ovat olleet huolissaan siitä, että vielä kehittelyvaiheessa oleva Galileo saattaa vaarantaa GPS-järjestelmän, josta Yhdysvaltain armeija on vahvasti riippuvainen.

EU-komission ja Euroopan avaruusjärjestön ESA:n Galileo-projektia kuvataan ensimmäiseksi maailmanlaajuiseksi ensisijaisesti siviilikäyttöön tarkoitetuksi paikanninjärjestelmäksi. 30 satelliitin Galileo on tarkoitus ottaa käyttöön vuoteen 2008 mennessä. EU-viranomaiset odottavat Galileon luovan 150 000 työpaikkaa.

Viime vuonna eurooppalaiset muuttivat Galileon viranomaiskäyttöön suunniteltua signaalia siten, että se ei häiritse Yhdysvaltain armeijan ja sotilasliitto Naton käyttöön tulevaa salattua GPS-signaalia.

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.