Mainos

GPS haavoittuvainen krakkereiden hyökkäyksille

Asiantuntijoiden mukaan satelliittinavigoinnista riippuvainen teknologia on yhä suuremmassa vaarassa joutua krakkereiden hyökkäyksen kohteeksi. Välineitä tällaisen hyökkäyksen tekemiseen on asiantuntijoiden mukaan saatavilla laajalti.

Navigointisignaalien tukkiminen häiriösignaaleilla on nousussa, mutta uhkana ovat myös monimutkaisemmat keinot, joiden avulla krakkerit voivat ns. ohjelmoida mitä vastaanottajat näkevät navigointilaitteillaan. Britannian yleisradio BBC kertoo verkkosivuillaan, että uhka ei koske ainoastaan navigointilaitteiden käyttäjiä, vaan myös valtioille merkittäviä rakenteita.

Asiantuntijat keskustelivat aiheesta eilen Britanniassa, Teddingtonin Fysiikan laboratoriossa. Royal Institute of Navigation -järjestön entinen johtaja David Last muistutti, että GPS on mukana lukuisissa eri osa-alueissa liikenteestä maatalouteen.

- Voitte miettiä GPS-järjestelmää hieman samaan malliin kuin tietokoneita ennen tietokoneviruksia. Jos olisin silloin valittanut tietokoneiden riskeistä, olisitte kysyneet, että miksi asia kiinnostaisi ketään, Last kommentoi

- GPS:n Akilleen kantapään muodostavat erittäin heikot signaalit, jotka vastaanottajalle tulevat, hän kertoo.

Armeijan järjestelmillä on tehty signaalien tukkimista jo vuosien ajan vihollisen navigointijärjestelmien harhauttamiseksi.Signaalien sekoittuminen voi olla tahatontakin, mutta myös esimerkiksi rikolliset tahot saavat hukutettua alkuperäiset satelliittisignaalit laitteistolla maasta käsin. Internetissä on yhä enemmän saatavilla pieniä häirintälaitteita, joilla voidaan sekoittaa navigointilaitteita kymmenillä kilometreillä pieleen.

GPS:n häirintää voidaan käyttää esimerkiksi ryöstöjen toteutuksessa, sillä monia arvokkaita kuljetuksia liikutetaan GPS:n avulla. Krakkereiden toimet saattavat aiheuttaa erityisesti ongelmia laivoille, joiden järjestelmissä käytetään yhä enemmän GPS-signaalien antamaa tietoa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.