Göteborgin huippukokous alkoi mellakoiden

Göteborgin EU-huippukokouksen yhteydessä järjestettävät mielenosoitukset ovat muuttuneet mellakoiksi. Mellakoissa on loukkaantunut useita mielenosoittajia ja poliiseja. Yön aikana poliisi on ottanut kiinni yli 200 mielenosoittajaa.

Göteborgissa mellakoitiin

Rauhallisesti alkanut mielenosoitusmarssi päättyi kaaokseen aamupäivällä Göteborgin keskustassa, kun mellakkapoliisit yrittivät estää mielenosoittajia marssimasta EU:n huippukokouksen pitopaikalle Svenska Mässan -messuhallille. Paikalle saapuneiden ratsupoliisien vuoksi sekasorto pääsi valloilleen. Monet mielenosoittajat säntäsivät pakoon hevosten tieltä. Poliisin mukaan kiviä alkoivat heittää kasvonsa hupuilla peittäneet mielenosoittajat, ja poliisi piti välttämättömänä puuttua tilanteeseen.

Marssijat olivat lähteneet liikkeelle Götaplatsenilta, jossa aamupäivällä järjestettiin rauhallisesti sujunut kansankokous, jossa vastustettiin EU:n huippukokousta. Poliisin huostassa on yhä satoja mielenosoittajia, joista osa oli joutunut odottamaan kuulusteluja yön yli. Heidän joukossaan on myös useita suomalaisia.

Ruotsin poliisi pidätti yöllä parisensataa mielenosoittajaa, jotka protestoivat Göteborgissa vieraillutta Yhdysvaltain presidentti George Bushia vastaan. Tunnelman kiristyttyä poliisit piirittivät kaupungin keskutassa koulun, koska epäilivät siellä yöpyvien mielenosittajien pitävän hallussaan aseita. Piiritys päättyi koviin otteisiin, sillä yöllä poliisi otti kiinni yli 200 mielenosoittajaa.

Puolen yön jälkeen koulun laitamilla oli rauhallista, mutta poliisi piti alueen edelleen eristettynä. Mielenosoittajat saartorenkaan ulkopuolella lämmittelivät nuotioilla, joissa polttopuuna käytetttiin muun muassa puiston penkkejä.

Irlanti kannattaakin laajentumista

Göteborgin huippukokouksen asialistalla on keskustelua mm. EU:n laajentumisesta ja taloudesta. Muita aiheita ovat EU:n tulevaisuus, Lähi-idän tilanne ja Länsi-Balkan. Tänään saattaa nousta esille myös Elintarvikeviraston sijaintipaikkakysymys.

Nizzan sopimuksen torjunta Irlannin kansanäänestyksessä ei merkitse EU:n laajentumisen torjumista, vakuuttaa pääministeri Bertie Ahern Göteborgin huippukokouksessa. Hän korostaa lausunnossaan, että Nizzan sopimuksen vastustajatkin korostivat kannattavansa laajentumista.

Ennenaikaista on kuitenkin vielä sanoa, miten Irlanti voi ratkaista tilanteen. Maa ei voi ratifioida sopimusta ilman kansanäänestystä, ja ilman Irlannin ratifiointia ei sopimus astu voimaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat