Google Maps ja Tripadvisor estivät väliaikaisesti uudet arvostelut Venäjällä sijaitseville yrityksille

Hakkerit julistivat kybersodan Venäjää vastaan - tätä se tarkoittaa 10:52
Hakkerit julistivat kybersodan Venäjää vastaan. Tätä se tarkoittaa.

Mediatietojen mukaan Google ja Tripadvisor olisivat estäneet uusien arvostelujen kirjoittamisen Venäjällä, Ukrainassa ja Valko-Venäjällä sijaitseville yrityksille.

Tällä viikolla Insider-, Wall Street Journal- ja CNET -sivustot kertoivat, että Google Maps ja matkailusivusto Tripadvisor olisivat väliaikaisesti estäneet arvostelujen kirjoittamisen ainakin joihinkin Venäjällä ja Ukrainassa sijaitseville yrityksille, kuten ravintoloille. Mediatietojen mukaan samanlainen käytäntö pätisi myös Valko-Venäjällä sijaitsevien kohteiden suhteen.

Tripadvisorista ilmoitus näyttäisi löytyvän

Tripadvisorista tällainen arvostelukieltoilmoitus näyttäisi ainakin joistain kohteista todella löytyvän. Kun palvelussa etsii Moskovassa sijaitsevia ravintoloita ja niiden kohdalta klikkaa arvosteluihin, ylälaitaan voi tulla ilmoitus, että uusia arvosteluja ei voi juuri nyt kirjoittaa.

Ilmoituksen mukaan "eräs hiljattain sattunut tapahtuma" lisäsi mediahuomiota ja sai monet kirjoittelemaan palveluun viestejä, joissa ei ole ensikäden kokemustietoa paikasta. Näin ollen uusien arvostelujen kirjoittelu eräille kohteille olisi väliaikaisesti pistetty pannaan.

Mikäli joku on kirjoittanut kävijäarvion paikasta, häntä kehotetaan palaamaan takaisin sivustolle piakkoin. 

Insider tutki kymmenen ravintolaa ja baaria Kiovasta ja kertoi, että vastaavanlaista viestiä ei löydetty näiltä sivuilta.

Viestit Ukrainan tilanteesta ohjataan Tripadvisorissa heidän yhteisöfoorumeilleen, kertoo esimerkiksi France24.

Syynä saattaa olla somekampanja

Syynä estolle on mediatietojen mukaan hiljattain runsaasti lisääntynyt sellaisten kirjoitteluiden määrä, joissa arvion sijaan kerrotaan Ukrainan tilanteesta.

Alkuviikosta esimerkiksi hakkerikollektiivi Anonymous kannusti ihmisiä kirjoittamaan arvostelukenttiin tietoa Ukrainan sotatilasta, jotta viesti tavoittaisi paremmin tavalliset venäläiset. Vinkki oli peräisin eräältä somekäyttäjältä. Anonymous julisti aiemmin aloittaneensa kybersodan Venäjän hallintoa vastaan

Wall Street Journalin mukaan myös muut sosiaalisen median tilit kannustivat ihmisiä tekemään samoin Tripadvisorista löytyvien Venäjällä sijaitsevien kohteiden kohdalla.

Google kertoi blokanneensa uudet arvostelut tietyiltä alueilta

CNETille kommenttinsa antanut Googlen edustaja kertoi Googlen blokanneen väliaikaisesti kaikki uudet arvostelut, kuvat ja videot alueelta Google Mapsista. The Wall Street Journalille Googlelta kerrottiin, että käytäntö koskee Venäjällä, Ukrainassa ja Valko-Venäjällä sijaitsevia kohteita.

CNETin mukaan Google olisi myöhemmin poistanut monia arvioita, joita Venäjällä toimiville yrityksille olisi jätetty. 

Googlen edustaja kertoi Insiderille sähköpostitse keskiviikkona, että se oli poistanut käyttäjien kirjoituksia, joihin kuuluu arvostelujen kirjoittaminen Google Mapsissa Ukrainaan, Venäjälle ja Valko-Venäjälle sen jälkeen, kun hyökkäys alkoi. 

Lue uusimmat tiedot Ukrainan sodasta.

Lue myös:

    Uusimmat