Suomessa toimivat venäläisravintolat kertovat MTV:lle tilanteestaan – Valeria ei ymmärrä yhden tähden arvosteluja: "Ainoastaan sivistymättömät ihmiset tekevät näin"

saslik-caviar
Suomessa toimivat venäläisravintolat ovat saaneet ainakin yksittäisiä peruutuksia Ukrainan tilanteen johdosta. Saslik/Finlandia Caviar

Miten Ukrainan sodan aiheuttama venäläisvastaisuus heijastuu Suomessa toimiviin, venäläistä ruokaa tarjoaviin ravintoloihin? Selvitimme. 

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vaikuttanut monella tasolla myös suomalaisten elämään. Monet suomalaisyritykset ovat esimerkiksi reagoineet tilanteeseen poistamalla venäläisiä tuotteita valikoimastaan.

Ainakin jotkut Suomessa toimivat, venäläistä ruokaa tarjoavat ravintolat ovat tilanteen johdosta myös joutuneet kansalaisten vihan kohteeksi. Tilanteen epäreiluudesta kertoi aiemmin MTV Uutisille BLINIt-ravintolaa pyörittävä ravintoloitsija Artemy Senko. Senko on itse ukrainalainen, mutta kohdannut venäläistä ruokaa tarjoilevan ravintolansa vuoksi silti aggressioita.

Miten tilanne näkyy muissa venäläisravintoloissa Helsingissä? Selvitimme.

Ravintola Saslikille tullut vain yksittäisiä peruutuksia

Helsingissä sijaitsevan venäläisravintola Saslikin toimintaan Ukrainan sota ei tähän mennessä ole juuri vaikuttanut. 

A&S Ravintolat, joihin Ravintola Saslik kuuluu, on suomalainen perheyritys. A&S Ravintoloiden myynti- ja markkinointijohtaja Johanna Haataja kertoo MTV Uutisille, että vain yksittäisiä peruutuksia on tullut. 

Sodalla ei ole ollut myöskään Ravintola Saslikin henkilökuntaan kohdistuvia vaikutuksia. Haataja kertoo, että asiakkailta saatu palaute on ollut kannustavaa.

Saslikin Kievin kana -annoksesta lahjoitetaan rahaa hyväntekeväisyyteen. Jos päivitys ei näy, katso se täältä.

Ukrainalaisten hätään on A&S Ravintoloiden puolelta reagoitu. Haataja kertoo, että käynnissä on hyväntekeväisyyskampanja, jossa jokaisesta Kievin kana -annoksesta menee viisi euroa Punaiselle Ristille. 

– Haluamme tuoda myös esille sitä, että ruokakulttuuriin kuuluu paljon myös ukrainalaisia ruokia, kuten Kievin kana ja borssikeitto eli osoitetaan solidaarisuutta ja tukea Ukrainan puolelle.

Haataja kertoo, että tällä hetkellä valikoimiin ei oteta Venäjällä tuotettuja tuotteita. Sen sijaan tarjolla on esimerkiksi ukrainalaista vodkaa.

Haataja toivoo, että ihmiset uskaltaisivat edelleen käydä syömässä ja nauttia vapaa-ajasta.

– Ruokakulttuuri ja yhdessäolo on tärkeää.

Valeria Hirvonen ei ymmärrä yhden tähden ravintola-arvosteluja: "Ainoastaan sivistymättömät ihmiset tekevät näin"

Aivan Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevan Finlandia Caviar -ravintolan Valeria Hirvonen kertoo ravintolaan tulleen lähinnä yksittäisiä peruutuksia. 

– Meillä on paljon ulkomaisia asiakkaita, toki suomalaisia myös. Voi olla, että jotkut yksittäiset ihmiset ovat peruuttaneet varauksen tilanteen takia, mutta mielestäni sivistyneet ihmiset eivät näin toimi, Hirvonen toteaa.

Valeria Hirvonen kertoo asuneensa itse Suomessa 30 vuotta, eikä hänellä ole enää edes Venäjän passia.

– Olen maksanut miljoonan veroja Suomeen. Me emme ole missään vastuussa tästä tilanteesta ja olen kovasti sotaa vastaan.

Valeria Hirvonen Finlandia Caviar -ravintolassaan helmikuussa Suomen voittaessa jääkiekon olympiakultaa. Jos päivitys ei näy, katso se täältä.

Valeria kertoo viettäneensä lapsuudessaan paljon aikaa Ukrainassa, sillä hänen jo edesmennyt isänsä oli ukrainalainen. 

– Nyt mummolaani ja lapsuuteni kesänviettopaikkaa on pommitettu. 

Valerian kaviaariravintolassa tilanteeseen on myös reagoitu valikoiman osalta. Esimerkiksi Moskova-menu vaihtuu nyt Varsova-menuksi. Myös venäläinen Beluga-vodka on lähdössä pois valikoimista. Muita venäläisiä tuotteita ravintolassa ei ole tarjolla. 

Valeria toivoo, että tilanne Ukrainassa ratkeaisi mahdollisimman pian, sillä korona on jo kurittanut ravintola-alaa kaksi vuotta. Yhden tähden ravintola-arvostelujen antamista suomalaisyrittäjille tilanteen vuoksi hän ei ymmärrä. 

– Ainoastaan sivistymättömät ihmiset tekevät näin, hän korostaa.

Löytyykö kaapistasi tällaisia ruokia? Katso videolta, miltä hyvä kotivara näyttää. 

Löytyykö kaapistasi tällaisia ruokia? Katso, miltä hyvä kotivara näyttää 0:47
Katso video: Tältä näyttää hyvä kotivara.

Miten Ukrainan tilanne on vaikuttanut sinuun, entä millaisia ajatuksia tai kysymyksiä se herättää? Vastaa kyselyyn!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!