Ukrainalainen Artemy sai yhden tähden arvosteluja venäläistä ruokaa tarjoavalle ravintolalleen: "Tämä ei tuhoa venäläistä taloutta, vaan suomalaisen"

artemy-blinit
Helsinkiläinen ravintoloitsija Artemy Senko muistuttaa, ettei sota ole tavallisten ihmisten vika. BLINIt

Suomessa toimivat venäläisravintolat ovat myös joutuneet kansalaisten vihan kohteeksi vallitsevassa maailmantilanteessa. Helsinkiläinen ravintoloitsija kertoo MTV Uutisille tilanteen epäreiluudesta.

Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat oikeutetustikin aiheuttaneet voimakkaita tuntemuksia sekä reaktioita suomalaisten keskuudessa. Myös suomalaiset yritykset ovat ilmaisseet kantansa tilanteeseen ja esimerkiksi kauppaketjut lopettaneet toistaiseksi venäläisten tuotteiden myynnin.

Viimeaikaiset tapahtumat ovat olleet kuitenkin kova isku myös joillekin suomalaisyrittäjille. Kansalaiset ovat ryhtyneet boikotoimaan esimerkiksi venäläistaustaisia Teboil-huoltoasemia ja syyllistäneet kauppiaita "Putinin kätyreiksi".

Helsingissä toimivalta venäläisravintolalta ajatuksia herättävä kirjoitus

Tilanne on vaikuttanut myös Suomessa toimiviin venäläisravintoloihin. Helsingin Kalliossa toimiva venäläisravintola BLINIt julkaisi Facebook-sivuillaan ajatuksia herättävän tekstin aiheesta.

Jos päivitys ei näy, katso se täältä.

Venäläisravintola on joutunut ihmisten aggressioiden kohteeksi huolimatta siitä, että ravintolaa pyörittävät yrittäjät ovat ukrainalaisia – ja vaikka he olisivatkin venäläisiä, ei heillä ole mitään tekemistä Venäjän hyökkäyksen kanssa.

– Pyydämme teitä vilpittömästi olemaan pahentamatta tätä painajaismaista tilannetta ääriliikkeiden ja russofobian ilmenemismuodoilla. Muista, että lähes jokaisella venäjänkielisellä on läheisiä ihmisiä Ukrainassa, BLINIt-ravintolan päivityksessä kirjoitettiin.

"Meillä on vain venäläistä ruokaa, ei mitään poliittista"

BLINIt-ravintolaa yhdessä vaimonsa kanssa pyörittävä, vuonna 2010 Suomeen muuttanut Artemy Senko avaa MTV Uutisille omia taustojaan. 

– Synnyin Ukrainassa vuonna 1983, molemmat vanhempani ovat ukrainalaisia. Muutimme Pietariin samana vuonna ja kasvoin siellä. Vaimoni syntyi Pietarissa, hänen äitinsä on venäläinen ja isänsä ukrainalainen. Suurin osa työntekijöistämme on myös ukrainalaisia, Artemy kertoo ja tarkentaa vielä:

– En valitse työntekijöiksi erityisesti ukrainalaisia, vaan olen työskennellyt paljon myös venäläisten ja virolaisten kanssa, jotka osaavat Venäjän kieltä.

Artemy kertoo pyörittävänsä venäläista ravintolaa, joka ei ole "Putin-ravintola", eikä liity millään lailla politiikkaan. 

– Meillä on vain venäläistä ruokaa, ei mitään poliittista. Pelmenit ovat venäläisiä, enkä voi vaihtaa niitä ukrainalaisiksi.

Siitäkin huolimatta Artemy ja muut ukrainalaiset tai venäläiset yrittäjät ovat nyt joutuneet vihaisten kommenttien, arvostelun ja jopa boikotoinnin kohteiksi. Artemy kertoo yrittäneensä Facebook-päivityksessään viestiä, että ihmisillä menevät nyt puurot ja vellit sekaisin.

– Tekeekö se minusta agressiivisen, jos tarjoilen venäläistä ruokaa? Ihmiset eivät ymmärrä, kuka on kuka. En ole auttanut venäläisia sodassa millään tavalla, Artemy korostaa ja jatkaa vielä:

– Minulla on neljä lasta. Kaikilla meillä on Suomen kansalaisuus. Meillä on myös Venäjän passit, mutta maksamme veroja Suomeen ja ostamme suomalaisia tuotteita.

Yhden tähden arvioita venäläisravintolalle: "Olen ukrainalainen, miten tämä auttaa minua?"

Artemy kertoo saaneensa tilanteen takia BLINIt-ravintolalleen yhden tähden arvioita Googlessa. Kyse oli ravintoloitsijan mukaan netissä masinoidusta kampanjasta, jossa kehotettiin kaikkia antamaan huonoja arvosteluita venäläisravintoloille.  

– Vastasin, että olen ukrainalainen, miten tämä auttaa minua? Sen jälkeen sain heti 7-8 viiden tähden arvostelua.

BLINIt-ravintolan tiistaina julkaisema Facebook-päivitys nousi suureen suosioon ja Artemy kertoo olevansa iloinen, miten paljon positiivisia kommentteja suomalaisilta tuli tämän jälkeen. 

Artemy haluaa vielä korostaa, että pyörittää Suomessa suomalaista firmaa, vaikka on syntyperältään ukrainalainen ja kasvanut Venäjällä. 

– Jos joku tulee ja rikkoo ravintolani ikkunat, suomalainen vakuutusyhtiö maksaa siitä. Ei Putin. Ei Venäjän tai Ukrainan hallitus. Jos suomalaiset asiakkaat jättävät tulematta, tämä ei riko venäläistä taloutta vaan suomalaisen talouden. Peruna ja vesi meillä ovat suomalaisia, Artemy muistuttaa vielä. 


Videolla: Suomalaisyritykset boikotoivat nyt venäläistuotteita. 

2:00
Tällaisia tuotteita esimerkiksi Kesko vetää myynnistä.

Miten Ukrainan tilanne on vaikuttanut sinuun, entä millaisia ajatuksia tai kysymyksiä se herättää? Vastaa kyselyyn!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja