Mainos

Giscard: Euroopan puolustus saamassa tukea

EU:n tulevaisuuskonventin puheenjohtaja Vale'ry Giscard d'Estaing arvioi, että Euroopan yhteinen puolustus saa tukea konventin jäseniltä. Giscard ennakoi myös esityksensä Euroopan kansojen kongressista toteutuvan jossain muodossa.

-Kentällä kasvaa käsitys, jonka mukaan yhteistä puolustusta tarvitaan, Giscard sanoi tänään.

Asiaa käsitellään konventin puolustusta käsittelevässä työryhmässä, jota johtaa niin ikään ranskalainen EU-komissaari Michel Barnier. Giscard painotti, että asiaa ei ole vielä päätetty. Puolustusryhmän on määrä antaa loppuraportti ennen joulua. Sen odotetaan esittävän mm. EU:n yhteisen asehankintaviraston perustamista.

Loppuasiakirjan luonnos heijastelee Ranskan ja Saksan näkemyksiä Euroopan yhteisestä puolustuksesta. Esitys sisältää mm. solidaarisuuspykälän, jonka mukaan valtion pitäisi auttaa toista jäsenmaata, joka joutuu esimerkiksi terroristihyökkäyksen kohteeksi. Eräät konventin jäsenet pelkäävät tämän johtavan Naton viidennen artiklan kaltaiseen velvoitteeseen puolustaa toista maata.

"Vastustajat ovat vanhoillisia"

Giscard uskoo myös ehdotuksensa Euroopan kansojen kongressista toteutuvan muodossa tai toisessa, vaikka ajatus on nostattanut runsaasti vastustusta konventissa. Giscard myönsi kuulleensa, että eräät maat ovat esityksestä huolestuneita.

-Ne, jotka tätä vastustavat, ovat mielestäni vanhoillisia, 76-vuotias Giscard sanoi.

Giscardin mielestä tarvittaisiin foorumi, missä EU:n johtajat sekä Euroopan parlamentin ja kansallisten parlamenttien jäsenet voisivat tavata toisiaan.

Konventti on yli 100-jäseninen neuvottelukunta, joka valmistelee esitystä EU:n tulevaisuuden rakenteista. Sen on määrä antaa loppuraporttinsa ensi kesään mennessä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.