Mainos

Georgia ja Venäjä kriisikeskusteluissa

Maiden välejä on kiristänyt muun muassa Abhasian ja Etelä-Ossetian kiistanalainen asema. Myös Georgian Nato-suunnitelmat ärsyttävät Venäjää.

Venäjän ja Georgian ulkoministerit ovat tänään yrittäneet Moskovassa paikata maiden välisiä suhteita. Georgian ulkoministeri Gela Bezhuashvili tapasi venäläisen virkaveljensä Sergei Lavrovin Mustanmeren talousyhteistyöjärjestön kaksipäiväisen huippukokouksen yhteydessä.

Pitkään jatkunut kahnaus maiden välillä puhkesi avoimeksi diplomaattiseksi selkkaukseksi syyskuussa, kun Georgia pidätti venäläisiä upseereita vakoilusta syytettynä. Venäjä katkaisi vastavetona kaikki liikenneyhteydet Georgiaan ja karkotti satoja georgialaisia.

Georgian ulkoministeri Bezhuashvili oli toiveikas neuvotteluiden alla.

- Nykyiset ongelmat eivät ole ylitsepääsemättömiä. -- Välillämme on ollut jännitteitä, mutta ne voidaan ratkaista, hän sanoi.

Myös hänen venäläisen virkaveljensä äänensävy oli sovitteleva.

- Odotamme, että näiden neuvotteluiden jälkeen välimme ovat selkeämmät ja voimme korjata tämän epäterveen tilanteen, Sergei Lavrov sanoi.

Presidenttien tapaaminen tavoitteena

Bezhuashvili kertoi, että hänen tarkoituksenaan oli myös neuvotella siitä, milloin Venäjän ja Georgian presidentit voisivat tavata. Tapaaminen voitaisiin järjestää hänen mukaansa tässä kuussa Minskissä Valko-Venäjällä entisten Neuvostomaiden kokouksen yhteydessä.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan Bezhuashvili olisi halunnut tavata Venäjän presidentin Vladimir Putinin Moskovan-vierailullaan. Putin kuitenkin kieltäytyi tapaamisesta.

Syytökset maiden välillä ovat sinkoilleet viime päivinä, minkä takia ulkoministerien kohtaamiselta ei odoteta paljoa. Eilen Venäjän turvallisuusneuvoston johtaja Igor Ivanov epäili, ettei yksi tapaaminen riitä.

- Toivotamme keskustelun tervetulleeksi. Yksi kohtaaminen ei kuitenkaan ratkaise ongelmia.

Ivanov oli sitä mieltä, että kriisin on aiheuttanut Georgia, joten se saa luvan ratkaistakin sen.

Venäjän ja Georgian välejä on kiristänyt muun muassa Abhasian ja Etelä-Ossetian kiistanalainen asema. Myös Georgian Nato-kiinnostus kismittää Venäjää.

(MTV3-STT-AFP-DPA-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.