Gasum: Kaasun syttymissyy on mysteeri

Kaasunjakeluasemalla tapahtuneen räjähdyksen syy on edelleen epäselvä myös kaasunjakelulaitoksen omistavalle Gasumille.

Helsingin Malmin tankkausasemalle oltiin tekemässä tavanomaista kunnossapitotyötä, kun onnettomuus tapahtui.

Gasumin turvallisuuspäällikkö Jarmo Aho kertoo, että asemalle vaihdettiin suodattimen kuivausainemassoja. Työ oli loppuvaiheessa ja kaasua oltiin johtamassa kuivauslaitteisiin.

- Tässä yhteydessä on sattunut onnettomuus, jonka syytä jota meillä kellään ei taida olla oikein tiedossa. Jotain käsittämätöntä siinä on tapahtunut. Työn pitäisi olla hyvin rutiininomainen ja näin ei pitäisi päästä käymään, sanoo turvallisuuspäällikkö Jarmo Aho

Ei vaaraa asiakkaille

Gasumilta vakuutetaan, että turvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota, koska jakeluasemat sijaitsevat julkisilla paikoilla.

Ahon mukaan aseman pitäisi olla tankkaajalle turvallinen.

- Asemalla on jonkin verran pienikokoista kaasuputkistoa, pieni kaasuvarasto, joten laajamittaista onnettomuutta ei pitäisi tapahtua. Nämä laitokset on rakennettu sillä tavoin, ettei riskiä olisi ympäristölle eikä asiakkaille.

Jo se, että kaasu syttyi tuleen kuulostaa turvallisuuspäälliköstä oudolta.

- Se on täysi mysteeri. Kunnossapitotöissä yleensä kiinnitetään huomiota siihen, että vaikka kaasua vuotaisikin niin mitään syttymislähdettä ei saisi olla, Aho sanoo.

Aho mukaan onnettomuus ei pitäisi olla mahdollista tilastojenkaan pohjalta.

- Näitä laitoksia on Euroopassa aika paljonkin, niin ei mitään tietoa että vastaavaa olisi aiemmin tapahtunut.

Suomessa on 15 kaasun tankkausasemaa. Malmin tankkausasema on Suomen ensimmäinen kaasunjakeluasema.

Kaasukäyttöisiä henkilöautoja on Suomessa vajaa tuhat, linja-autoja sata.

Kaasuvuodosta tai onnettomuudesta ei aiheutunut haittaa lähialueen asukkaille. Alueella voimassa olleet liikennerajoitukset on purettu.

Gasumin maakaasuautojen tankkausasemalla Malmilla aamupäivällä tapahtuneessa onnettomuudessa loukkaantui kaksi aseman laitehuolloista vastaavan Sarlin-yhtiön henkilöä, toinen heistä vakavasti.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat