Mainos

Fryckman kiistää sekaantuneensa asekauppoihin

Vankilassa oleva liikemies Peter Fryckman kiistää myyneensä koskaan aseita tai asetarvikkeita. Tänään hän lähetti tiedotteen STT:lle, jossa hän sanoo, ettei ole koskaan myynyt aseita.

Eilen Suomessa julkaistiin eteläafrikkalaisen lehden tiedot, joiden mukaan Fryckmanin kotoa Etelä-Afrikasta olisi löytynyt papereita, jotka liittyvät Irakin kanssa käytävään asekauppaan.

Käsin kirjoitetussa lyhyessä viestissä Fryckman viittaa myös Lähi-idän tilanteeseen.

-En ole eläissäni myynyt enkä myy aseita enkä asetarvikkeita. Mutta jos pystyisin edesauttamaan rauhan säilymistä Lähi-idässä, tekisin kaiken voitavani ja toivonkin, että kaikki muutkin ympäri maailmaa mahdollisuuksiensa mukaan ponnistelisivat tämän päämäärän saavuttamiseksi, kuuluu viesti kokonaisuudessaan. Fryckmanin asiamiehen Jukka Lundénin mukaan Fryckman ei aio kommentoida asekauppaan liittyviä väitteitä muilla tavoin.

Etelä-Afrikan poliisi tutkii

Etelä-Afrikan poliisi tutkii talousrikoksista tuomiotaan Helsingin vankilassa Sörkassa istuvan Fryckmanin osuutta Irakin asekauppoihin.

Talousrikoksista tuomittu Fryckman tuotiin Suomeen kuukausi sitten. Pidätys Kapkaupungissa tehtiin jo marraskuussa. Samalla poliisi sai käsiinsä aineistoa, joka viittaa Fryckmanin osallistuneen asekauppoihin Irakin kanssa.

Eteläafrikkalaisen lehden tutkivan toimittajan mukaan Fryckmanin kotoa löytyi usean miljoonan dollarin tilaus. Listalla oli tarkkaan eritelty korkean teknologian aseita. Paikalta löytyi myös tilauksen tehneen irakilaisen yhteystiedot Bagdadissa.

Kauppoihin ovat sotkeutuneet myös paikallinen, tunnettu liikemies sekä asianajaja, joka on perustanut asekauppoja varten erilaisia peitefirmoja.

KRP ja Supo eivät kommentoi

Etelä-Afrikan poliisi ei ole onnistunut tavoittamaan epäiltyjä kuulusteluja varten. Asian tutkintaa on hidastanut myös se, että paikallinen poliisi ei toimittanut Fryckmanin asunnosta löytyneitä dokumentteja heti eteenpäin.

Suomen Etelä-Afrikan lähetystö tiedotti asiasta eilen ulkoministeriölle, jolle asia oli ennen tätä tuntematon. Keskusrikospoliisi ja suojelupoliisi eivät halunneet vielä eilen kommentoida asiaa. MTV:n uutisten mukaan julkituodut tiedot otetaan kuitenkin vakavasti.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 13.01.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.