Mainos

Fortum ostaa Birka Energin kokonaan

Energiakonserni Fortum ostaa toisenkin puolikkaan ruotsalaisesta Birka Energistä lähes yhdeksällä miljardilla markalla. Kaupan myötä Fortum keskittyy entistä tiukemmin Pohjoismaiden sähkömarkkinoille.

Fortum

Energiakonserni Fortum ostaa loputkin ruotsalaisesta Birka Energi-sähköyhtiöstä lähes yhdeksällä miljardilla markalla. Kaupalla Fortum keskittyy entistä tiukemmin Pohjoismaiden sähkömarkkinoille.

Fortum on havitellut Ruotsin kolmanneksi suurinta sähköyhtiötä itselleen kauan. Ensimmäisen puolikkaan Birka Energistä Fortum hankki kolme vuotta sitten.
Nyt Fortum maksaa toisesta puolesta Tukholman kaupungille liki 9 miljardia markkaa (1,5 miljardia euroa). Sen päälle tulee yli yksitoista miljardia markkaa Birkan velkoja. Kaupan Fortum aikoo rahoittaa pankkilainoilla.

Kaupalla Fortum keskittyy entistä enemmän Pohjoismaiden markkinoille. Siitä tulee alueen toiseksi suurin sähköyhtiö Vattenfallin jälkeen. Fortum myy osuuksiaan muilta markkinoilta, kuten Saksasta, jossa yhtiöllä on muun muassa ydinvoimaa.

- Me emme ole tarpeeksi isoja. Me olemme aikaisemmin sanoneet, että Saksassa meidän pitää joko kasvaa tai tulla sieltä pois. On luonnollista että tällaisen merkittävän yritysoston myötä se poistuleminen on ehkä lähempänä, sanoo Fortumin toimitusjohtaja Mikael Lilius MTV:n uutisille.

Samassa yhteydessä Fortum ilmoitti nopeuttavansa ydinliiketoiminointoihinsa kuulumattomien osien myyntiä. Jo aiemmin yhtiö on ilmoittanut halunsa luopua voimaosuudestaan Isossa-Britanniassa ja Irlannissa sekä öljykenttäosuudestaan Omanissa.

Maakaasuputken mahdollisuudet lisääntyvät

Kauppa lisää mahdollisuuksia myös maakaasuputken rakentamiseen Suomesta Ruotsiin.

- On luonnollista, että on paljon mielenkiintoisempaa käydä keskustelua maakaasuputkesta jos ja kun meillä on miljoona asiakasta Tukholman alueella, Lilius jatkaa.

Tukholman kaupungille jää puolikas Birkan kaukolämpöyhtiöstä. Tällä keinolla kauan vastustettu myynti suomalaisille saadaan valtuustossa läpi.

Lainalla rahoitettava Birka Energin kauppa heikentää Fortumin tulosta ensi vuonna. Hyötyjä Fortum laskee nauttivansa vuodesta 2004 lähtien 350 miljoonaa markkaa vuodessa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 06.11.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.