Mainos

Finnair ja laivayhtiöt tax freen jatkoajan kannalla

Sekä Finnair että laivayhtiöt Silja Line ja Viking Line arvioivat, että verovapaan tax free-kaupan mahdollinen jatkoaika EU:ssa olisi vähintäänkin tervetullut.

Finnairin johtaja Kari Palomäki sanoo, että verovapaan kaupan lopettamista olisi ehdottomasti lykättävä. -Lykkäys tarvitaan jo siitä syystä, että EU:n valmistevero ja verodirektiivit yleensäkin on tehty aivan toisenlaista käyttöä kuin liikkuvia myymälöitä verten. Näiden säännösten soveltaminen liikkuviin myymälöihin johtaa aivan mahdottomiin tilanteisiin, Palomäki alleviivaa.

Hänen mukaansa EU:n komission olisi pitänyt jo hyvissä ajoin antaa yksinkertainen ja selkeä säännöstö siitä, miten verotus toteutetaan.

-Olemme iloisia siitä, että ainakin vastuulliset päättäjät ovat huolestuneita tilanteesta, Palomäki muotoilee. -Toivomme, että tämä johtaa tax freessä vähintäänkin sen lopettamisen lykkäämiseen.

Päätös vaikuttaa Merenkurkun yt-neuvotteluihin

Silja Linen viestintäjohtaja Seija-Riitta Laakso puolestaan kertoo, että EU:n nyt ottama lisäaika ei aiheuta muutoksia Siljan suunnitelmiin.

-Olemme lähteneet siitä, että tax free-kauppa loppuu ensi kesänä. Mikäli tax free jatkuu jonkin määräajan tuon jälkeen, jatkamme toimintaamme sen ajan samoin kuin tähänkin asti. -Olisi tietysti myönteistä, jo tax free saisi jatkua pitempään - siitähän on hyötyä laivayhtiöille, Laakso myöntää. Siljan sopeutumissuunnitelmaan kuuluvat uudet reitit Ahvenanmaan kautta Ruotsiin ja Merenkurkun liikennöinnin lopettaminen. -Merenkurkun osalta ovat nyt käynnissä yt-neuvottelut. Niitä ei tietenkään tarvitse tällä erää jatkaa, jos käy niin onnellisesti että tax free jatkuu, Siljan viestintäjohtaja kertoo.

Viking Linelle riittää, että päätös saadaan maaliskuussa

Viking Linen markkinointijohtaja Risto Peltola toteaa, että Viking Linessa on valmistauduttu jo usean vuoden ajan tax freen loppumiseen.

-Jos verovapaa myynti saa jatkua pitempään, kykenemme sopeutumaan siihen ongelmitta. Asiakkaiden eli matkustajien kannalta olisi tietysti paras, että mahdollisista veromuutoksista voitaisiin tiedottaa heille ajoissa. Mutta Viking Linen omien järjestelyjen osalta aika riittää, vaikka maaliskuussa päätettäisiin lopettaa tax free-myynti jo ensi kesänä, Peltola lupaa.

EU-maiden johtajat lykkäsivät tänään ratkaisua tax free-kaupan jatkoajasta. EU-maiden johtajat eivät pystyneet sopimaan yksiselitteisestä muotoilusta päätösasiakirjaan, joka olisi joko haudannut jatkoaikakaavailut lopullisesti, tai vahvistanut jatkoajan pituuden.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.