Mainos

Finavicomp valmistaa osia brasilialaiskoneisiin

Kuoreveteläinen Patria Finavicomp Oy ryhtyy valmistamaan lentokoneiden runkoelementtejä brasilialaisiin Embraer-suihkuliikennekoneisiin.

Finavicomp on solminut yhteistuotantosopimuksen belgialaisen Sonaca S.A:n kanssa. Suomalaistehtaasta tulee belgialaisen osavalmistajan alihankkija. Embraer kokoaa koneet Brasiliassa.

Valmistussopimus tuo kotimaiselle lentokoneteollisuudelle noin 30 miljoonan markan liikevaihdon vuodessa. Sopimus säilyttää työpaikat sen jälkeen, kun ruotsalainen Saab lopettaa matkustajakoneensa valmistuksen. Kuorevedellä on tehty pyrstöjä Saab 2000 -koneisiin, mutta tuotanto hiipuu tänä vuonna.

Markkinointijohtaja Jukka Holkeri kertoo, että Finavicomp ryhtyy valmistamaan Sonacalle keskirunkoja ja perärunkoja. Sonaca tekee itse samoja osia, mutta Finavicompin urakka on silti useita satoja runkoelementtejä.

Hanke on monivuotinen. Koneen myyntimenestys määrää lopullisesti sopimuksen arvon. Ensimmäinen toimitus lähtee kesän jälkeen. Tehtaalla on jonkin aikaa valmisteltu tuotantoa. Valmistus alkaa lähiaikoina.

Syöttöliikenteen suihkukonemalli

Finavicompin sopimus koskee ERJ-145 -konetta. Se on syöttöliikenteen kone, jolla kerätään matkustajia pieniltä kentiltä suurkenttien jatkoyhteyksille.

Brasilialaiskone on 50-paikkainen ja kaksimoottorinen suihkukone. Embraerilla on tilauksia noin 170 ja optioita yli 200. Yhtiön koneperheeseen kuuluu myös muita malleja. Embraer on myynyt koneitaan paljon Yhdysvaltoihin. Yhtiö on valmistanut myös pienempiä Bandeirande-koneita, jotka tunnetaan Suomessakin.

Belgialainen Sonaca tekee osia mm. eurooppalaisella Airbusille ja amerikkalaisiin F-16 -hävittäjiin. Finavicompin emoyhtiö on Patria Finavitec. Molemmat ovat osa puolustusvälineyhtiö Patria Industries Oy:tä. Finavitec työllistää yli 1000 ihmistä, joista Finavicompin osuus on 320.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.