Fimea varoittaa: Verkossa leviää huijausmainoksia terveystuotteista

shutterstock kännykkä
Verkossa leviää huijausmainoksia terveystuotteista.Shutterstock
Julkaistu 09.07.2025 14:25

MTV UUTISET – STT

Verkossa leviää runsaasti terveystuotteisiin liittyviä huijausmainoksia, varoittaa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea tiedotteessa. 

Verkossa leviävissä huijausmainoksissa väitetään virheellisesti erilaisten tuotteiden olevan Fimean hyväksymiä tai lääketieteen asiantuntijoiden suosittelemia.

Tällä hetkellä liikkeellä on esimerkiksi mainoksia painonhallintaliuoksista, joita väitetään virheellisesti Fimean hyväksymiksi. Markkinointivalvonnan koordinaattorin mukaan tällaisten tuotteiden laadusta, tehosta tai turvallisuudesta ei ole mitään tietoa.

Lue myös: Jopa 400 000 suomalaista hävisi rahaa verkkohuijareille – "Uhri saattaa siirtää koko tilinsä sisällön"

Yliproviisori Sami Paaskosken mukaan mainoksille on tyypillistä käyttää viraston nimeä tai logoa luvattomasti, jotta mainosten väitteet vaikuttaisivat luotettavilta.

– Mainostettavien tuotteiden annetaan ymmärtää olevan virallisesti hyväksyttyjä lääkkeitä tai lääkinnällisiä laitteita, Paaskoski sanoo tiedotteessa.

Helena hankki 6-vuotiaalle lapselleen puhelimen, ja huijausten tulva alkoi heti

Kuulostaako liian lupaavalta?

Sosiaalisessa mediassa ja verkkokaupoissa pyörivissä mainoksissa väitetään Fimean myöntäneen tuotteelle sertifikaatin tai muun luvan. 

Fimea huomauttaa, että laillisissa lääkemainoksissa ei korosteta tuotteen myyntiluvan myöntäjää ja viranomaisten hyväksyntää. Tällaisten mainoslauseiden, nimien tai logojen tulisi herättää epäilys huijauksesta.

Lääkkeille myyntiluvan myöntää lääkeviranomainen, joko Fimea tai Euroopan lääkevirasto. Oikeasti myyntiluvan saaneet lääkkeet löytyvät Fimean lääkehausta, ja niitä myydään apteekeissa.

Lue myös: Poliisi varoittaa uudentyyppisestä verkkohuijauksesta

Huijausmainoksissa markkinointiväitteet ovat usein harhaanjohtavia. Harhaanjohtavassa mainoksessa yhteystiedot voivat olla epäselvät, viranomaisiin ja asiantuntijoihin saatetaan viitata ilman lupaa ja tulokset saattavat kuulostaa liian lupaavilta. 

Jos tuotteiden väitetään tarjoavan lupaavilta kuulostavia, nopeita ratkaisuja moniin eri vaivoihin ja tarkoituksiin sekä laajalle kohderyhmälle, voi kyseessä olla harhaanjohtava markkinointiväite.

1:40imgJopa 400 000 suomalaista hävisi rahaa verkkohuijareille

Juttua on päivitetty kauttaaltaan lisätiedoilla 9.7. kello 15.03.

Tuoreimmat aiheesta

Verkkohuijaukset