Filosofi lähetyksessä: Nämä ovat jokaisen ihmisen oikeudet elämässä ja kuolemassa

Filosofi Timo Airaksinen kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, mitkä ovat toisaalta lääkärin ja toisaalta potilaan oikeudet eutanasiatapauksessa.

– Uskon, että eettisesti ainoa kestävä ratkaisu on, että ketään lääkäriä ei voi velvoittaa avustettuun itsemurhaan tai suoranaiseen eutanasiaan. Se ei tarkoita sitä, etteikö jollain voisi olla lupa ja halu siihen, filosofian professori Timo Airaksinen totesi.

Jotkut lääkärit voivat ajatella, että elämän lopettaminen on joskus potilaan parasta auttamista ja lääkärin henkilökohtainen velvollisuus. Se ei voi kuitenkaan olla ammattikuntaa kokonaisuudessaan koskeva velvollisuus.

Jokaisella on itsemääräämisoikeus sekä oikeus päättää omasta elämästään. Airaksisen mukaan oikeutta on kahta tyyppiä. Yksi on vapausoikeus, eli ihmisellä on vapaus päättää oma elämänsä silloin, kun hän niin haluaa. Toinen on vaatimusoikeus,eli jokainen voi vaatia saada kuolla.

– Minulla on oikeus kuolla, ja minä vaadin, että sinä autat minua lopettamaan elämäni. Jos minulla on vaatimustyyppinen oikeus, jollain toisella on velvollisuus auttaa minua, Airaksinen kuvaili.

Mielenkiintoinen kysymys on, että kenellä se velvollisuus on. Se ei voi olla täydellinen vaatimusvelvollisuus, niin että kenellä tahansa olisi velvollisuus auttaa. Se saattaa kohdistua erityisiin ihmisiin erityisissä organisaatioissa.

– Pohjimmiltaan kysymys on siinä, onko ihmisellä oikeus vaatia toista ihmistä auttaa itseään kuolemaan, Airaksinen pohti.

Airaksisen mukaan ihmisellä on oikeus elää ilman tarpeetonta ja kestämätöntä kärsimystä. Toisella on ikään kuin auttamisvelvollisuus, joka kohdistuu kärsivään ihmiseen.

Klikkaa kuvaa ja katso päivän lähetyksestä, miten eutanasiaa on kenties toteutettu ennen vanhaan.

Lue myös:

    Uusimmat