Köyhällä ei varaa "hyvään kuolemaan" – Eutanasian hinta 10 000 euroa

Edes kuolema ei ole tasa-arvoinen köyhälle ja kipeälle, sillä vain varakkailla on mahdollisuus lähteä viimeiselle matkalle Sveitsin kuolinapuklinikoille, sanoo Exitus ry:n puheenjohtaja Jaakko Ojanne. Avustetun kuoleman hinta sveitsiläisklinikalla on noin 10 000 euroa.

– Kuolema ei ole tasa-arvoinen, napauttaa Jaakko Ojanne, kuolinavun laillistamista ajavan Exitus ry.:n puheenjohtaja. Exitus ry. on Suomen Potilasliiton jäsenjärjestö.

Parantumattomasti sairaista, kärsivistä potilaista vain varakkaat voivat käytännössä hakeutua esimerkiksi kuolinapua tarjoavalle Dignitas-klinikalle Sveitsiin.

– Vaikka Dignitaksen jäsenmaksu on nimellinen, sairaankuljetus Sveitsiin, lääkärintodistuksen kääntäminen, paikan päällä oleskelu, hoitajan mukana oleminen ja muut maksavat, Ojanne listaa.

– Kaikkien ulottuvilla se ei ole. Esimerkiksi pienellä eläkkeellä olevan entisen kotirouvan tilanne on aika surkea.

Eutanasian hinta noin 10 000 euroa

Dignitaksen nettisivujen mukaan jäsenyys kustantaa minimissään 65 euroa vuodessa, ja liittymismaksu on 160 euroa. Jäsenyys on ehto mahdolliselle avustetulle itsemurhalle klinikalla.

Maksettavaksi ei kuitenkaan tule tämän lisäksi vain Ojanteen mainitsemia matkustuskustannuksia ja käännöksiä, vaan tosiasiassa klinikan etukäteen perimä lasku on lähes 10 000 euroa.

Vaikka taloudellisessa ahdingossa oleville lupaillaaan mahdollisuutta alennuksiin, kaiken kaikkiaan Dignitas kertoo nettisivuillaan velottavansa palveluksistaan noin 10 500 Sveitsin frangia, mikä vastaa noin 9670 euroa.

Tähän summaan sisältyvät Dignitaksen mukaan asian vaatimat valmistelut, henkilöstökulut, lääkärin konsultaatio ja muita "avustetun itsemurhan loppuun saattamiseen" liittyviä maksuja, kuten osallistuminen Dignitaksen huoneiston kuluihin. Vaikka hautaskuluista huolehtisi itse, maksettavaa kertyy lähes 6 000 euron verran. Summa maksetaan luonnollisesti etukäteen.

Kuolinavun laillistaminen Suomessa tekisi matkat Sveitsiin tarpeettomiksi. Jaakko Ojanteen mukaan laki kuolinavusta toisi tuskattoman kuoleman kaikkien ulottuville.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja