Mainos

Filippiinien tuhoilla yhteys ilmastonmuutokseen

Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) johtaja Michael Jarraud arvioi tänään Genevessä, että merenpinnan nousu pahensi Filippiinien supermyrskyn tuhoja.
- Filippiinien lähellä meren pinnan nousu on viimeisten vuosikymmenten aikana ollut nelinkertainen verrattuna maailmanlaajuiseen keskiarvoon. Siellä merenpinta on noussut 30 vuoden aikana suunnilleen 12 millimetriä vuodessa, kun keskiarvo on kolme millimetriä. Se on varmasti myötävaikuttanut hirmumyrskyn aiheuttamiin vahinkoihin.

Yksittäinen sääilmiö kuten Filippiinien hirmumyrsky ei ole ilmastonmuutoksen aiheuttama. Yhteys ilmastonmuutokseen löytyy mutkan kautta.

- Merenpinnan nousu voidaan liittää ilmastonmuutokseen. Hirmumyrskyn yhteys ilmastonmuutokseen on hankalampi kysymys, mutta merenpinnan nousun takia vahingot ovat taatusti suuremmat kuin ne olisivat olleet sata vuotta sitten samanlaisissa tuuliolosuhteissa, arvioi Jarraud.

Jarraud muistutti tiedotustilaisuudessa, ettei ilmastonmuutos ole pysähtynyt.

- Lämpeneminen ei taatusti ole pysähtynyt. Tämä vuosikymmen on ennätyslämmin. Ne vuodet, joita nyt kutsumme kylmiksi vuosiksi, ovat itse asiassa lämpimämpiä kuin lämpimimmät vuodet ennen vuotta 1998. Tämä kannattaa muistaa.

Tämäkin vuosi kuuluu lämpimimpien joukkoon.

- Vuosi 2013 tulee kuulumaan 1800-luvun puolivälistä alkaneen mittaushistorian kymmenen lämpimimmän joukkoon. Koska vuosi ei ole vielä lopussa, en voi vielä sanoa, tuleeko tästä kuudenneksi, seitsemänneksi vai kahdeksanneksi lämpimin vuosi, toteaa Jarraud.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.