Filippiineillä voimaan kansallinen katastrofitila

Punainen Risti arvioi, että taifuunin nostattamissa tulvissa ja maanvyörymissä on kuollut jopa noin 1000 ihmistä. Myrskyn takia kodeistaan on joutunut pakenemaan arviolta yli 830 000 ihmistä ja liki 120 000 rakennusta on tuhoutunut.

Filippiineille on julistettu kansallinen katastrofitila taifuuni Durianin aiheuttamien tuhojen vuoksi.

Maan itäosan tuhoalueella on saattanut kuolla yli tuhat ihmistä, arvioi maan Punaisen Ristin johtaja Richard Gordon. Yli 400 ihmistä on löydetty kuolleina ja liki saman verran on kateissa.

- Lähettäkää edes vettä, meillä ei ole täällä mitään juotavaa. -- Tarvitsemme teitä nyt, rouva presidentti, vetosi itkevä kyläpäällikkö Rose Realuyo presidenttiin tuhoalueella Rawisin kylässä lähellä Legazpin kaupunkia.

Tulvat ja maanvyöryt hautasivat alleen torstaina ainakin kahdeksan kylää Mayonin tulivuoren juurella. Myrskyn takia kodeistaan on joutunut pakenemaan kaikkiaan yli 830 000 ihmistä ja liki 120 000 rakennusta on tuhoutunut, kertoi uutistoimisto DPA.

Uhreja haudattiin joukkohautoihin, ja moni etsi yhä turhaan kadonneita läheisiään. Padangin kylässä Ramon Baldemara, 28, hautasi äitinsä ja kaksivuotiaan poikansa. Vaimo ja isän otteesta maanvyöryn mukaan tempautunut nelivuotias tytär olivat yhä kateissa.

Presidentti lupasi rahaa jälleenrakennukseen

Presidentti Gloria Arroyo määräsi poikkeustilasäännösten nojalla yli 20 miljoonan dollarin edestä varoja jälleenrakennukseen.

Arroyo lupasi poliisin ja sotilaiden avustamien pelastusviranomaisten jatkavan kadonneiden etsintää, vaikka toivoa eloonjääneiden löytymisestä oli enää vähän. Hallituksen apulupauksista huolimatta maanvyöryjen uhreja etsittiin paikoin käsin kaivaen. Viranomaisilla ei myöskään ollut tietoa kaikkien kylien kohtalosta.

Mayonin ympäristössä taifuuni sai aikaan tuhoa osin siksi, että rankkasateet pyyhkäisivät mukaansa tulivuoresta loppukesällä purkautunutta tuhkaa ja laavakiveä. Kyläläiset eivät ole suostuneet jättämään kotejaan vaarallisilla pidetyillä alueilla vuoren rinteillä, koska maanviljelysmaa on siellä hedelmällistä.

Filippiineillä taifuunit ovat jokavuotinen huoli, sillä se joutuu sijaintinsa takia monesti ensimmäisenä Tyynenmeren luoteiskulman myrskyjen rusikoimaksi. Durian oli neljäs hirmumyrsky tänä vuonna.

Tällä kertaa apua on luvassa muun muassa Espanjasta, joka lähettää kuljetuskoneellisen hätätarvikkeita sekä lääkäreitä ja avustusasiantuntijoita.

(MTV3-STT-Reuters-AP)

Lue myös:

    Uusimmat