Mainos

Fazer myi irtokarkkinsa pääomasijoittajalle

Fazer on myynyt irtomakeisketju Candykingin pääomasijoittajille noin 100 miljoonalla eurolla.

Fazer-konserni on myynyt irtokarkkiketjunsa Candykingin pohjoismaiselle pääomasijoittajalle Accent Equity Partnersille. Candykingin toimitusjohtajan Mika Oleniuksen mukaan kauppahinta on sadan miljoonaan euron luokkaa.

Candyking toimii Pohjoismaissa, Baltiassa ja Britanniassa. Olenius kertoo, että ketju aikoo laajentua seuraavaksi Manner-Eurooppaan.

- Hollanti ja Saksa ovat luonnollisimpia maita, hän sanoo.

Oleniuksen mukaan laajentuminen vaatii merkittäviä resursseja, joita Accentilla on. Hän arvioi, että myös Fazerilla olisi ollut voimavaroja ketjun laajentamiseen. Fazer ei kuitenkaan tunne Keski-Eurooppaa omimmaksi toiminta-alueekseen, vaan konserni haluaa keskittyä Pohjoismaihin, Baltiaan ja Venäjälle.

Candykingin liikevaihto on kasvanut tänä vuonna 25 prosenttia 150 miljoonaan euroon. Valtaosa kasvusta on tullut Britanniasta, jossa Candyking on tehnyt Oleniuksen mukaan läpimurron tänä vuonna. Britannian osuus liikevaihdosta on 30 miljoonaa euroa.

Candykingin tavoitteena on saavuttaa 200 miljoonan euron liikevaihto kolmen vuoden kuluessa. Olenius kertoo, että suurin huomio keskittyy edelleen Britanniaan. Kasvulle on tilaa, sillä saarivaltakunnassa irtokarkkien osuus makeismyynnistä on vain 1,5 prosenttia. Esimerkiksi Ruotsissa osuus on kolmannes.

Myyntiaikeet tiedossa

Candykingin myynti ei ollut yllätys, sillä Fazer kertoi jo lokakuussa kaupittelevansa yksikköä. Fazerin konsernijohtaja Berndt Brunow arvioi tuolloin, että ostaja löytyy ensisijaisesti pääomasijoittajista.

Marraskuussa konsernin hallitukseen siirtynyt Brunow ennakoi myös, että myynti voi onnistua vuoden loppuun mennessä. Oleniuksen mukaan Accent oli alusta lähtien ostajaehdokkaana, vaikka muitakin kiinnostuneita oli. Accent sijoittaa vakiintuneisiin pohjoismaisiin yrityksiin, joilla on edellytyksiä voimakkaaseen kasvuun.

Candykingin kasvu on ollut vahvaa jo Fazerin omistuksessa. Fazer osti vuonna 1997 ruotsalaisen Karamellkungenin, jonka liikevaihto oli 27 miljoonaa euroa. Olenius ja muut Candykingin johtajat jatkavat yhtiössä, jonka pääkonttori on Tukholmassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.