Mainos

Fallujassa rajuja taisteluita

Yhdysvaltain armeijan mukaan taisteluissa on saanut surmansa ainakin 22 amerikkalaista ja 5 irakilaista sotilasta. Armeija arvioi ilmoituksessaan, että 600 vastarintataistelijaa on kaatunut.

Yhdysvaltain sotilaat kohtasivat ankaraa vastarintaa tänään Fallujan kaupungissa Irakissa. Taistelut levisivät Luoteis-Fallujaan, vaikka joukot olivat ilmoittaneet aiemmin saartaneensa taistelijat kaupungin etelälaidalle.

Kiivaita katutaisteluita käytiin myös muualla maassa, muun muassa pohjoisen Mosulissa, missä taistelijat surmasivat kolme turvallisuusviranomaista. Bagdadin pohjoispuolella Hawijahissa puhjenneissa yhteenotoissa kuoli ainakin viisi irakilaista.

Irakin etsityimmän miehen, al-Qaida-verkoston liittolaisen Abu Musab al-Zarqawin, kerrottiin vedonneen Fallujan sunnitaistelijoihin, jotta nämä jatkaisivat Yhdysvaltain vastaisia iskujaan. Islamilaisella nettisivulla al-Zarqawiksi esitelty miesääni vakuuttaa taistelijoille, että heidän voittonsa on varma.

Amerikkalaisjoukot toivovat saavansa Etelä-Fallujan hallintaansa lähiaikoina, kertoi Yhdysvaltain merijalkaväen kapteeni Robert Bodisch tänään. Hänen panssarivaununsa joutui tulituksen kohteeksi pian sen jälkeen kun hän oli antanut lausuntonsa.

- He ampuivat meitä singoilla molemmilta puolin. Ne olivat hyvin suunniteltuja hyökkäyksiä; me jouduimme väijytykseen kahdelta taholta, hän selosti hyökkäystä jälkeenpäin.

Yhdysvaltain asevoimien mukaan Fallujan taisteluissa on saanut surmansa ainakin 22 amerikkalaista ja 5 irakilaista sotilasta. Lisäksi lähes 180 amerikkalaista on haavoittunut. Armeija arvioi ilmoituksessaan, että 600 vastarintataistelijaa on kaatunut.

Apua tarvitaan

Avustusjärjestöt ovat pyytäneet Yhdysvaltain joukoilta ja Irakin hallitukselta lupaa toimittaa ruokaa, lääkkeitä ja vettä Fallujaan, joka neljän päivän taistelujen jälkeen on järjestöjen mukaan yhtä suurta hätäaluetta.

Irakin Punainen Puolikuu haluaa lähettää myös lääkäreitä kaupunkiin, josta terveydenhoitohenkilökunta on paennut taistelujen alta. Järjestö, joka saa tukea muun muassa Punaisen Ristin kansainväliseltä komitealta ja YK:n lastenjärjestöltä Unicefilta, ei kuitenkaan ole saanut vastausta pyyntöihinsä amerikkalaisjoukoilta eikä omalta hallitukseltaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.