Mainos

Faktaa: Valtakunnanoikeus kokoontunut vain neljästi

Ex-pääministeri Matti Vanhanen saattaa joutua harvinaiseen tilanteeseen Nuorisosäätiön vaalitukien jakamista koskevien epäselvyyksien vuoksi. Vanhasen epäillyt väärinkäytökset tapahtuivat hänen pääministeriaikanaan, mikä tarkoittaa sitä, että mahdollinen oikeuskäsittely tapahtuu valtakunnanoikeudessa, mikä on erittäin harvinaista.

Valtakunnanoikeus on pysyvä tuomioistuin, joka kokoontuu vain tarpeen vaatiessa eikä tuomioista ei voi valittaa. Se käsittelee syytteet, jotka on nostettu ministeriä, oikeuskansleria, eduskunnan oikeusasiamiestä ja korkeimman oikeuden tai korkeimman hallinto-oikeuden jäsentä vastaan lainvastaisesta menettelystä virkatoimessa. Lisäksi se käsittelee presidentin rikosoikeudellista vastuuta koskevat syytteet.

Valtakunnanoikeus on tähän mennessä kokoontunut vain neljästi. Vuonna 1933 maalaisliittolainen ministeri Juho Niukkanen vapautettiin väärennysepäilystä. Vuonna 1953 kaksi entistä ministeriä tuomittiin sakkoihin lainvastaisen valtionavun myöntämisestä. Vuonna 1961 kaksi entistä ministeriä tuomittiin sakkoihin Helsingin Kätilöopiston rakentamiseen liittyneistä laittomuuksista.

Viimeksi valtakunnanoikeus kokoontui vuonna 1993, kun ministeri Kauko Juhantalo (kesk.) tuomittiin ehdolliseen vankeuteen teollisuusyhtiö Tampellaan liittyneessä niin sanotussa koplausjutussa.

Valtakunnanoikeuteen kuuluvat korkeimman oikeuden presidentti puheenjohtajana, korkeimman hallinto-oikeuden presidentti, kolme virkaiältään vanhinta hovioikeuden presidenttiä sekä viisi eduskunnan valitsemaa jäsentä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.