F1-tallipomo jysäytti ”julkisen salaisuuden” autojätin formulahankkeesta – Red Bull pelaa aikaa vuoteen 2025 asti?

Peliaikaa F1-sarjan moottorikehityksen jäädyttämisellä vuoteen 2025 saanut Red Bull on saamassa taustalleen oman moottorivalmistajansa, kun Volkswagen tekee parhaillaan tutkimusta sarjaan liittymistä varten, kertoo Mercedeksen tallipomo Toto Wolff.

Red Bull rakentaa parhaillaan omaa moottoritehdastaan Milton Keynesin päämajansa yhteyteen. Tähän asti vain auton rakentamiseen keskittynyt talli ottaa vuoden päätteeksi lajista vetäytyvän moottorivalmistajansa Hondan koneet vastuulleen.

Tilannetta helpottaa Red Bullin kannalta päätös moottorikehityksen jäädyttämisestä vuoteen 2025 asti osana sarjan kulujen karsimista.

Kilpailijatiimi Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff kuitenkin tietää Red Bullin pelaavan asiassa kaksilla korteilla. Wolff muistuttaa, että Volkswagenilla ja Red Bullilla on ollut ennenkin menestyksekästä yhteistyötä. Esimerkki tästä oli dominointi rallin MM-sarjassa vuosina 2013-2016.

– Voimme nähdä strategian. Eivät he ole tyhmiä, Wolff kommentoi Sky Sporsille.

– Yhtäältä he ovat aloittamassa omien voimayksiköidensä valmistamisen, mutta ei ole myöskään mikään salaisuus, että Volkswagen Group vilkuilee kahden brändinsä kanssa formula ykkösiä, ja se on myös ollut mukana keskusteluissa, Wolff jatkoi viitaten Porscheen ja Audiin.

– He (Red Bull) voivat koska tahansa tehdä päätöksen, haluavatko he jatkaa omien voimayksiköidensä kanssa vai aloittaa saksalaisen huippuvalmistajan kanssa.

Red Bullin tallipäällikkö Christian Hornerilla ei juuri ollut kommentoitavaa Wolffin väitteisiin.

– Toto tykkää ajatella, että hän tietää kaiken, mitä muilla on meneillään. Hänen pitäisi keskittyä omien asioidensa hoitamiseen, Horner tylytti.

Kolmas kerta toden sanoo?

Volkswagenin tulosta F1-sarjaan on huhuttu jo vuosien ajan, mutta varsin mahdollisiltakin näyttäneet hankkeet ovat lopulta kaatuneet. Ensimmäisen kerran asia oli tapetilla vuonna 2015 ennen kuin saman vuoden päästöskandaali vesitti kaikki suunnitelmat hankkeen eteenpäin viemisestä.

Kuitenkin jo parin vuoden päästä Volkswagen yhdistettiin jälleen F1-sarjaan, tällä kertaa McLarenin kumppanina. Konserniin kuuluu monia autoalan jättibrändejä, joista Audi ja Porsche ovat nousseet esiin todennäköisimpinä vaihtoehtoina F1-moottorivalmistajaksi. Myös esimerkiksi Lamborghini on saman katon alla.

F1-moottorisäännöt ovat uusiutumassa vuonna 2025. Kansainvälinen autoliitto FIA on käynyt keskusteluita uuden aikakauden voimanlähteistä nykyisten valmistajien lisäksi myös muutaman asiasta kiinnostuneen autoyhtiön kanssa.

Keväällä Volkswagen Groupin moottoriurheilujohtaja Fritz Enzinger vahvisti BBC:n haastattelussa, että yhtiössä on "suurta kiinnostusta" F1-sarjaa kohtaan. Kiinnostus kohdistuu hänen mukaansa nimenomaan synteettisiin sähköpolttoaineisiin, joihin F1 on tulevaisuudessa sitoutunut.

Lue myös:

    Uusimmat