Mitä ihmettä Mercedes touhuaa Valtteri Bottaksen kanssa? F1-asiantuntijat odottavat yhtä skenaariota – "Ei tässä muuten ole mitään järkeä"

4:10
Videolla C Moren F1-studio käy läpi Valtteri Bottaksen USA:n GP:n kisa.

Mercedeksen Valtteri Bottas sai jo kauden kolmannen lähtöruuturangaistuksensa, kun Mercedes asensi suomalaisen autoon uuden polttomoottorin. Jatkuva ralli hämmästyttää F1-asiantuntijoita. Mistä on oikein kyse?

Bottas lähti syyskuussa ajettuun Italian GP:hen joukon hänniltä, kun Mercedes asensi hänelle kokonaan uuden moottorin. Suomalaisen autoon laitettiin useita uusia osia.

Ensimmäinen yllätys tuli Venäjällä, heti seuraavassa kisassa, kun Bottas sai lisää lähtöruuturangaistuksia.

Sama meno jatkui Yhdysvalloissa, kun Mercedes asensi Bottakselle jo kauden kuudennen polttomoottorin.

Sen myötä Bottas lähti sunnuntain USA:n kisaan vasta yhdeksännestä ruudusta.

– Jälleen kerran Mercedes pisti Valtterin paikkaan, jossa toivotaan, että ohituksia tulee ja Valtteri pystyy nousemaan kärkitaisteluun. Mutta jo muutaman kierroksen jälkeen ero kärkeen oli 20 sekuntia. Yhtäkkiä 30, 40. Siinä vaiheessa se oli game over kärkisijoitusten suhteen, C Moren F1-asiantuntija Toni Vilander kertasi Bottaksen USAn kisaa.

Bottas oli lopulta kisassa kuudes.

– Ei tuo ollut huono suoritus Valtterilta, mutta hänellä ei ollut vain eväitä nousta takaa. Hyvin vaikea tilanne. Toivottavasti moottorirangaistukset ovat tässä ja nyt Valtterilla on ne osat, mitä tarvitaan, Vilander miettii.

Rangaistukset hämmentävät F1-asiantuntijoita, sillä Bottas ei ole joutunut kertaakaan keskeyttämään moottoririkon takia.

– En ole nähnyt savua tai että auto olisi jäänyt radanvarteen. Tuossa on pakko olla se, että he lyövät Valtterille sellaiset tehot ja moottoriasetukset viimeisiin kisoihin, että he saavat teknistä etumatkaa. Ei tässä muuten ole mitään järkeä, Vilander pohtii.

Vilander viittaa siihen, miten Bottas on menettänyt paljon pisteitä niin Venäjällä kuin nyt sunnuntaina USA:ssa. Molemmissa kisoissa Bottas on jäänyt ruuhkaan jumiin.

C Moren toinen F1-asiantuntija Ossi Oikarinen pitää mahdollisena myös sitä, että Bottaksen moottori on ollut jo aiemmin äärimmäisen kovalla kulutuksella.

– Toivotaan, että tuolla on joku isompi kuva tai joku mahtava idea taustalla. Voihan se olla, että Valtterin polttomoottoreista on otettu niin paljon tehoja irti, että sieltä on löytynyt vaurioita. Voihan se olla, että esimerkiksi öljyn mukana on näkynyt laakereiden osia. Se tarkoittaa sitä, että moottori on liian kulunut. Silloin he ottavat sen mieluimmin pois ennen kuin se räjähtää, Oikarinen miettii.

Bottas-analyysi jutun yläreunan videolla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja