F1-lähtöjärjestys: Belgian GP:ssä on yksi häkellyttävä voittajasuosikki ylitse muiden – tekeekö Max Verstappen taas taikojaan?

Span radalla ajettava Belgian GP tarjonnee F1:n seuraajille melkoisen ohituskavalkadin, kun suurin voittajasuosikki, MM-sarjaa johtava Red Bullin Max Verstappen starttaa vasta 14:nnestä – kyllä, luit oikein – lähtöruudusta.

Lauantain aika-ajotuloksilla ja tämän päivän lähtöjärjestyksellä on harvinaisen vähän tekemistä toistensa kanssa, kun peräti kuusi kuljettajaa tuomittiin starttaamaan kilpailuun lähtöruudukon perältä. Yksi heistä oli juuri Verstappen, joka kellotti aika-ajoissa ylivoimaisesti nopeimman kierrosajan; paalupaikalta starttaava Ferrarin Carlos Sainz hävisi kuusi kymmenystä.

Rangaistukset olivat kaikille sellaisen saaneille kuljettajille tietoisia valintoja, sillä Spassa on tunnetusti hyvät edellytykset ohittamiselle.

Verstappen on huokunut läpi viikonlopun tyytyväisyyttä autoonsa, ja vaikka hän itse kertoo tavoittelevansa kilpailusta palkintokorokesijoitusta, muut kuljettajat uskovat hollantilaisen ajavan täysillä koko kilpailun voitosta. Muun muassa Mercedeksen George Russell pitää täysin mahdollisena, että Verstappen voittaa kilpailun jopa selkeällä erolla muihin.

Samansuuntaista viestiä kertovat vedonlyöntiyhtiöiden kertoimet kilpailun voittajasta: Verstappenin voittokerroin on koko joukon pienin ennen Sainzia ja kolmosruudusta starttaavaa tallikaveri Sergio Péreziä.

Neljä viikkoa sitten Unkarissa Verstappen ajoi voittoon 10. lähtöruudusta. Ennen sitä hänen kaikki 27 voittoaan olivat tulleet lähtöruuduista 1–4. Nyt hollantilaisella on siis mahdollisuus esittää toinen huima nousu peräjälkeen ja lyödä siinä sivussa ennätyksensä uuteen uskoon.

Eikä Red Bullin kauden neljäs kaksoisvoittokaan ole täysin tuulesta temmattu, vaikka Péreziä aika-ajojen jälkeen parjattiinkin siitä, ettei hän pystynyt ilmeisen ylivertaisella autolla lyömään Sainzia. Mutta kuten tallipäällikkö Christian Horner aika-ajojen jälkeen huomautti: kakkosruutu ei ole Spassa ollenkaan pöllömpi lähtöpaikka.

Jos Pérez pääsee startin jälkeen ajamaan ylämäkeen nousevan Raidillon-mutkan Sainzin perässä, sen jälkeen aukeavalle pitkälle Kemmelin suoralle on tarjolla lyömätön imuapu.

MM-taistelun kannalta mielenkiintoista on, miten 80 pisteen päässä Verstappenista oleva Ferrarin Charles Leclerc onnistuu omassa nousussaan 15. ruudusta. Kun F1-75-auto ei lähtökohtaisesti ole edes Leclercin käsissä aivan RB18:n tasolla, monacolaisen on kyettävä iltapäivällä virheettömään suoritukseen – ja niin on myös hänen tallinsa, lauantain aika-ajoissa ties monettako kertaa tällä kaudella tyrineen Ferrarin.

Sääolosuhteet ovat perinteisesti olleet Spassa hyvinkin vaihtelevat, mutta ennusteiden mukaan kilpailu päästään viemään läpi varsin lämpimässä säässä ilman sateita. Mikä mielenkiintoisinta: tämän päivän kaltaista olosuhdetta ei tänä viikonloppuna ole vielä nähty.

Strategiapuolella vaihtoehtoja riittää. Kisan voi ajaa kilpailukykyisesti läpi joko yhdellä tai kahdella pysähdyksellä. Keskikova rengas startissa tarjoaa strategiaan eniten joustonvaraa, kun alle voi ottaa jatkoksi joko kovan tai pehmeän renkaan ja toinenkin varikkokäynti on tämän jälkeen vielä tarvittaessa mahdollinen.

Belgian GP:n lähtöjärjestys:

1. Carlos Sainz, Ferrari

2. Sergio Pérez, Red Bull

3. Fernando Alonso, Alpine

4. Lewis Hamilton, Mercedes

5. George Russell, Mercedes

6. Alexander Albon, Williams

7. Daniel Ricciardo, McLaren

8. Pierre Gasly, AlphaTauri

9. Lance Stroll, Aston Martin

10. Sebastian Vettel, Aston Martin

11. Nicholas Latifi, Williams

12. Kevin Magnussen, Haas

13. Valtteri Bottas, Alfa Romeo

14. Max Verstappen, Red Bull

15. Charles Leclerc, Ferrari

16. Esteban Ocon, Alpine

17. Lando Norris, McLaren

18. Zhou Guanyu, Alfa Romeo

19. Mick Schumacher, Haas

20. Yuki Tsunoda, AlphaTauri*

* Yuki Tsunoda starttaa kilpailuun varikolta, koska hänen autoonsa tehtiin muutoksia aika-ajojen jälkeen.

Juttua päivitetty kello 13.29: Lähtöjärjestystä päivitetty Yuki Tsunodan rangaistuksen myötä.

Lue myös:

    Uusimmat