F1-lähtöjärjestys: Valtteri Bottas joutuu puntaroimaan riskin ja palkinnon välillä – Max Verstappenilla iso mahdollisuus

Max Verstappenilla on Monacon GP:ssä hyvä mahdollisuus kuroa umpeen Lewis Hamiltonin 14 pisteen MM-johtoa.

Verstappen pääsee starttaamaan kilpailuun toisesta lähtöruudusta, kun taas Hamilton joutui tyytymään aika-ajoissa vasta seitsemänteen sijaan. Kun tekniset ongelmat jätetään pois laskuista, kyseessä oli Hamiltonin heikoin aika-ajotulos sitten vuoden 2017 Brasilian GP:n.

Hamiltonin ongelmat Mercedeksen W12-auton kanssa ennakoivat sitä, ettei hänen kilpailuvauhtinsa välttämättä ole yhtään sen parempaa kuin yhden kierroksen aika-ajovauhti. Ja vaikka olisikin, sillä tuskin on Monacossa mitään väliä, kun ohittaminen on niin äärettömän vaikeaa.

Koko kärikymmenikkö starttaa kilpailuun pehmeillä renkailla, joten strategiavaihteluita ei todennäköisesti nähdä kovin paljon. Muita aikaisemmalla varikkopysähdyksellä, niin sanotulla undercutilla, voi voittaa yhden ohituksen verran aikaa, mutta toisaalta liian aikaisin pysähtymällä on vaarana juuttua ruuhkaan.

Hamiltonin tapauksessa ainoa toivo palkintosijoja ajatellen lieneekin turva-auto, joka on toki ollut Monacossa vuosien saatossa varsin tuttu näky. Eikä turva-autokaan takaa Hamiltonille yhtään mitään. Bottas taas voi tehdä tallikaverilleen paljonkin hyvää jättämällä Verstappenin taakseen.

Sikäli voittotaistelu on Monacossa äärimmäisen mielenkiintoinen, että kärkikolmikossa on kolmen eri tallin kuljettajia, kärkiviisikossa neljän eri tallin kuljettajia. Eikä kukaan heistä ole koskaan voittanut Monacossa.

Eturivistä starttaavilla Verstappenilla ja Charles Leclercillä on etulyöntiasema, mutta eivät kakkosrivin Valtteri Bottas ja Carlos Sainz täysin vailla mahdollisuuksia ole; startissa pitää olla hereillä, samoin ykkösmutkassa, jossa tila loppuu hyvin nopeasti kesken, jos rinnakkain on liian monta autoa. Ratkaisut pitää tehdä sekunnin murto-osissa.

Todettakoon voittotaistelua ajatellen vielä sekin, että vuodesta 1997 lähtien Monacossa on ajettu voittoon vain ruudusta yksi, kaksi tai kolme.

14. ruudusta starttaavan Kimi Räikkösen kilpailusta tulee todennäköisesti pelkkää jonossa ajelua, mikä on sinällään sääli, sillä tallikaveri Antonio Giovinazzi osoitti aika-ajojen kymmenennellä sijallaan, että Alfa Romeon C41-auton vauhti on kerrankin kohdallaan.

Aika-ajojen jälkeinen lehdistötilaisuus:

Monacon GP:n lähtöjärjestys:

1. Charles Leclerc, Ferrari

2. Max Verstappen, Red Bull

3. Valtteri Bottas, Mercedes

4. Carlos Sainz, Ferrari

5. Lando Norris, McLaren

6. Pierre Gasly, AlphaTauri

7. Lewis Hamilton, Mercedes

8. Sebastian Vettel, Aston Martin

9. Sergio Pérez, Red Bull

10. Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo

11. Esteban Ocon, Alpine

12. Daniel Ricciardo, McLaren

13. Lance Stroll, Aston Martin

14. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo

15. George Russell, Williams

16. Yuki Tsunoda, AlphaTauri

17. Fernando Alonso, Alpine

18. Nicholas Latifi, Williams

19. Nikita Mazepin, Haas

20. Mick Schumacher, Haas

Koko kärkikymmenikkö starttaa kisaan pehmeillä renkailla.

Lue myös:

    Uusimmat