Ex-päävalmentaja Kyrö kiistää EPO:n käytön

Suomen maastohiihdon entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö kiistää jyrkästi EPO-hormonin käytön.

Tiedotusvälineille toimittamassaan vastineessa Suomen maastohiihdon entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö vakuuttaa, että hänen valvonnassaan hiihtäjien veriarvoja pyrittiin nostamaan sallituin menetelmin.

-Työskentelyni johtolankana on ollut se, kuinka huippuhiihtäjien punasoluarvot saadaan nostettua mahdollisimman ylös ja pysymään siellä mahdollisimman hyvin käyttämällä "sallittuja" menetelmiä, Kyrö vastaa Lahden MM-hiihtojen dopingvyyhteä selvittäneelle työryhmälle.

Laajassa vastineessaan Kyrö kiinnittää huomiota maajoukkuehiihtäjiltä mittaamiinsa veriarvoihin. Hänen mukaansa hiihtäjien veren hemoglobiiniarvot ovat olleet kaukana EPO:n (erytropoietiini-hormoni) käyttäjien lukemista.

-Kansainvälisen hiihtoliiton mittauksissa korkein suomalaisen miehen arvo on ollut 176 ja naisen 164. Omissa mittauksissani miesten arvot ovat olleet 129-187 ja naisten arvot 121-164. Nämä arvot eivät perustu EPO:n käyttöön, Kyrö vakuuttaa.

-Raporteista tiedetään, että EPO-urheilijoiden hemoglobiiniarvot ovat miehillä yli 200 ja naisilla lähes 200, Kyrö taustoittaa. Erotettu päävalmentaja ottaa esimerkiksi maajoukkueen naishiihtäjistä Milla Jauhon, joka on antanut luvan kertoa veriarvolukemistaan. Kaudella 1999-2000 Jauhon veriarvot vaihtelivat välillä 132-164.

-Tuona vuonna hänen (Jauhon) paras maailmancup-sijoituksensa oli 14:s. Tämä ei liene anna aihetta EPO-syytöksille, Kyrö huomauttaa.

"Helpoin selitys"

Kyrö vastaa myös hallintoneuvos Lauri Tarastin johtaman selvitysryhmän lääketieteen asiantuntijan Tapio Kallion esittämiin faktoihin. Kallio piti kuuden maajoukkuehiihtäjän käyttämän Hemohes-plasmanlaajentajan vaikutusta suorituskykyyn niin vähäisenä, että käytön perusteena on ollut veren hemoglobiiniarvojen laskeminen.

Tämä antaa viitteitä siitä, että suomalaishiihtäjät olisivat peittäneet veren punasoluja lisäävän ja hemoglobiinia nostavan EPO-hormonin käyttöä Hemohesillä.

-Tarastin työryhmän raskaat EPO-syytökset perustuvat siihen, että on valittu helpoin ja yksinkertaisin selitys. Ne eivät perustu objektiiviseen näyttöön tai todelliseen kestävyysurheilun lääketieteen huippuasiantuntemukseen, Kyrö kritisoi.

-Minulla on sellainen tunne, että nykykeskustelussa monet asiantuntijat heittävät EPO:n käyttäjän leiman todella herkästi näiden urheilijoiden päälle. Näen niin, että tässä on taustalla asiantuntijoina esiintyvien lääkärinkoulutuksen saaneiden henkilöiden erityistietämyksen puutteellisuus, Kyrö toteaa vastineessaan. (MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat