Mainos

Ex-nokialainen: "Nokia olisi selvinnyt helpommalla ilman Elopin mokia"

Nokian nykytilaa kärjekkäästi kritisoineen teknologiakonsultti Tomi Ahosen mukaan toimitusjohtaja Stephen Elopin toimet ovat maksaneet Nokialle miljardeja dollareja menetettyinä tuloina.

Aiemmin Nokian johtotehtävissä toiminut Ahonen toteaa, että Elopin puolentoista vuoden takaisen "palavan öljylautan" kohumuistion aiheuttamat kustannukset ovat vasta nyt laskettavissa kunnolla.

Ahosen mielestä Elopin muistio oli "ensimmäinen Elopin sittemmin tekemistä lukuisista yritysjohdon virheistä". Hän kommentoi, että Nokian älypuhelinmyynti lähti muistion jälkeen syöksykierteeseen, joka jatkuu edelleen 16 kuukautta myöhemmin.

Ahonen esittelee blogissaan laskelmia, jotka osoittavat hänen mukaansa, että kyseessä oli kaikkien aikojen kallein yritysjohdon muistio. Laskelmien mukaan Nokia on muistion jälkeisinä neljänä vuosineljänneksenä menettänyt liikevaihtoaan 13 miljardia dollaria. Yhtiön voitoista on hänen mukaansa pyyhkiytynyt neljä miljardia dollaria.

Ahonen syyttääkin Elopia "voittojen mustaksi aukoksi".

Ahosen mukaan Nokian älypuhelinmyynti lähti aiemmista asiantuntija-arvioista poiketen jyrkkään laskuun heti Elopin muistion julkistamisen jälkeen.

- Kirjaimellisesti 12 kuukaudessa Nokia menetti puolet markkinoistaan. Näiden menetysten lähtölaukauksena oli helmikuussa 2011 Nokian työntekijöille lähetetty palavan öljylautan muistio, toteaa Ahonen.

Ahonen pohtii, että älypuhelinliiketoiminnan romahtaessa Elop on joutunut leikkaamaan ankarasti yhtiön kuluja kauttaaltaan. Ilman virheistä seurannutta romahdusta Nokia olisi hänen mukaansa selvinnyt kevyemmillä säästötoimilla.

Ahosen mielestä Applen iPhone ei ollut syypää Nokian älypuhelinten myynnin romahtamiseen, sillä Nokian älypuhelinmyynti oli ennen muistiota nopeammassa kasvussa kuin iPhonen.

-Vuonna 2010 Nokia myi yli 100 miljoonaa älypuhelinta, mutta Apple myi tuolloin vain 48 miljoonaa iPhonea, kommentoi Ahonen.

Ahosen mukaan Nokia oli onnistuneesti siirtämässä kurssiaan kohti älypuhelimia, toisin kuin monet muut valmistajat. Hänen mielestään kaikki kuitenkin muuttui kohumuistion jälkeen ja nyt Nokia on taantumassa.

Ahonen myöntää, että Nokialla oli ongelmia jo kauan ennen Elopin saapumista ruoriin, mutta ongelmat olivat toteutuksessa eivätkä yhtiön strategiassa.

- Elop palkattiin korjaamaan asioiden toteuttamiseen liittyvät ongelmat, eikä ajamaan tuottavaa yhtiötä kalliolta alas, hän sivaltaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.